Krf – cene hrane i pića 2017

Najvoljenije ostrvo srpskih turista Krf i ove godine je jedna od najposećenijih destinacija u Grčkoj. Ukoliko ste i vi jedan od ljubitelja, ili ove godine prvi put posećujete ovo predivno ostrvo nije na odmet informisati se o cenama hrane i pića, kako bi sve proteklo onako kako ste zamislili, bez neprijatnih iznenađenja.Pre svega, morate znati da voda na Krfu nije za piće. Prema tome, vodu svakodnevno morate kupovati u prodavnicama, kako za piće, tako i za spremanje kafe i hrane. Lepa vest je da je voda na Krfu u supermarketima zapravo jefitnija nego kod nas, u Srbiji. Najpopularnija je voda Zagori, odnosno paket od 6 flaša koje sadrže 1,5 litara vode, a cena tog paketa se kreće od 1,5 evra do 2 evra, u zavisnosti od mesta kupovine.

Za sve ljubitelje piva odmah da kažemo da će se obradovati ukoliko odu na Krf. U prodavnicama na Krfu se cene jedne limenke piva (od pola litra) kreću od jednog evra pa do 3 evra, ili čak i više, u zavisnosti od marke piva. Naručiti kriglu piva na plaži, u kafiću ili restoranu takođe je skuplje nego kod nas. Cene koktela se kreću od 5 evra pa do vrtoglavih cifri do čak 50 evra po čaši.

Flaša vina u prodavnici košta približno kao u našim marketima, a variraju od vrste vina i od proizvođača. Naša preporuka je da probate krfsko mavrodrafni vino. U restoranima i kafićama se litarska flaša vina može naručiti i za 8 evra.

Uzo je dosta skuplji od metakse, a litarska flaša uza ne može se naći u radnjama za manje od 10 evra. Najpristupačnije cene žestokih pića zapravo su u fri-šopu na graničnom prelazu, pa ako planirate da nekoga obradujete flašom nekog tradicionalnog grčkog pića, novac za kupovinu poklona sačuvajte za povratak. Naravno, ukoliko se vraćate automobilom ili autobusom jer se u tim slučajevima obično svraća u fri-šop, a usput možete pazariti i cigarete, ukoliko ste pušač, jer su tu dosta jeftinije nego kod nas.Ljubitelje kafe neće obradovati činjenica da je prosečna cena kafe u kafićima na Krfu 2,5 evra. Njihova kafa svakako nema veze sa našom domaćom kafom i to nikako nemojte da zaboravite. Uglavnom je najjefitnija ta njihova grčka kafa koja je ekvivalent našoj, domaćoj kafi pa se naši turisti zalete i vrlo brzo razočaraju. Ono što vam preporučujemo da pijete dok ste u Grčkoj je njihov čuveni Frape. U starom gradu Krfu teško se može naleteti na kafu ispod 3 evra, pa čak iako je reč o običnom espresu.

Ono što je u krfskim prodavnicama zaista skupo jeste meso i hleb koji se ne može naći ispod 2 evra. Cene suhomesnatih proizvoda često iznose 3 evra za 100 grama, a sveže meso po skupoći nimalo ne zaostaje. Povrće je tradicionalno skupo, pa je tako cena paradajza za kilogram 1,5, odnosno 2 evra, pa naviše. Krastavac se prodaje na komad, čija je minimalna cena pola evra.

Kilogram lubenice je otprilike takođe pola evra, a jedna omanja dinja može da se nađe za 1,5 evra. Kilogram grčkog jogurta košta od 3,5 evra, pa naviše, pola kilograma feta sira 5 evra, a cena 6 jaja je otprilike 1,5 evra. Ukoliko ste ljubitelj maslina, spremite se da izdvojite minimum 2 evra za 200 grama maslina, odnosno minimum 6 evra za 750 ml maslinovog ulja.

Kugla sladoleda je 2 evra, a kupovni može da se nađe već za jedan evro. Ukoliko kupujete sladoled u prodavnici, obavezno probajte frozen yoghurt marke Kpi Kpi. Tradicionalni grčki slatkiši poput alve, lokuma, baklava, kadaifa i gurabija mogu biti prilično skupi, pa je, na primer, 400 grama alve 4 evra, 200 grama kadaifa 5 evra, 400 grama lokuma 4, 5 evra, mada i njihove cene dosta variraju. Preporučuje se da probate krfske slatkiše pravljene od kumkvat voća koje je zaštitni znak ovog ostrva.Prodavnice brze hrane su možda najbolji izbor za one sa ograničenim džeparcom.
Naime, cene girosa, suvlakija ili kebaba variraju od 2 do 3 evra, a ukoliko ste stacionirani u Dasiji na Krfu, preporučujemo da probate kebab iz Taste N’ Easy brze hrane koja se nalazi na plaži.

Druga je priča ukoliko želite da sednete na porciju girosa ili neki morski specijalitet u restoran. Minimalne cene salata su 5 evra, predjela 7 evra, a glavna jela 9 evra, ukoliko ne računamo pastu i manje pice koje mogu biti i jeftinije od toga.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *