Aspros Potamnos, Krit

Aspros Potamnos, Krit

Krit je najjužnije, najsunčanije i najveće grčko ostrvo. Takođe i ostrvo nestvarne lepote, bogate zaostavštine i zanimljivih ljudi. I vrlo neobične I nestandardne turističke ponude ukoliko zagrebete ispod površine. Više je nego fascinantan spoj prošlosti i sadašnjosti, mesto Zevsovog rođenja, centar minojske kulture… Danas je prestižna turistička destinacija kosmopolitskog opredeljenja i nevidljive posebnosti zbog koje mu se vraćaju svi oni koji ga jednom posete. Ipak, ume da iznenadi I vrsne putnike I turiste. Predstavljamo Vam neobičan hotelski kompleks Krita – Aspros Potamnos!


Astros Potamnos

Aspros Potamos ili kako bi mi preveli Bela Reka, je najstarije selo u regiji Pefkikoja pripada jugoistočnom delu Krita. Čitav tradicionalni hotelski kompleks nazvan je po njemu. Od obale je udaljeno oko hiljadu metara. Selo Aspros Potamos je dobilo naziv po istoimenoj reci koja protiče kroz njega. Ranije je bilo mnogo veće, ali su stanovnici bili prisiljeni da napuste svoje kuće zbog čestih napada pirata s mora. Odselili su se u više planinske i slabo pristupačne krajeve.

Ova regija poznata je po netaknutoj prirodi, divljim uvalama, velikim kanjonima, tradicionalnim slikovitim selima. Regija predstavlja spoj mora i planina koje su obrasle endogenim vrstama borova, stablima maslina i citrusnog voća. Ovo naselje je sada zbog svoje autentičnošću pod zaštitom države.

Nama je zagolicao maštu interesantan hotel u ovoj regiji Grčke, koji se sastoji od Autentičnih kamenih kućica koje su renovirane potpuno u skladu sa prirodom. Kućice su prvobitno izgrađene pre 300 godina, a sada su obnovljene uz pomoć istog materijala. Čitav kompleks je potpuno bez struje a boravak u njemu bi trebalo da u nama izazove osećaj da smo se vratili u neka prošla vremena. Dekoracija i opremanje unutrašnjosti urađena je uz pomoć jednostavnih i tradicioanlnih komada nameštaja, malih drvenih stolova, pribora i posuđa za pripremanje hleba na tradicionalan način, starih tkanina i ručnih radova, tradicionalnog posuđa… Čak I osnova kreveta je od kamena, prozori su ostali originalni, debeli, kameni zidovi, plafoni sa ukrštenim gredama, a za izolaciju su upotrebljeni slama i blato. Kućice su međusobno povezane mrežom tradicionalnih kamenih stazica, a svaka ima prostranu verandu sa pogledom na fenomenalno prirodno okruženje.
Debeli spoljni zidovi i dobra izolacija čine unutrašnjost kućica svežom tokom leta i toplom tokom zime.Hotelski kompleks Astros Potamnos

Da bi kompleks bio u potpunosti u harmoniji sa prirodom koristi samo obnovljive izvore energije. Uz pomoć solarnog sistema koji stvara sopstvenu električnu energiju osvetljeni su bašta, recepcija i kupatila. Iz istog izvora koristi se i mala lampa za čitanje iznad kreveta. Na ovaj način zagreva se i voda za tuširanje.
Osnovno osvetljenje u kućicama daju sveće i petrolejske lampe. Električne utičnice u kućicama ne postoje. U prijemnoj sobi, međutim, gosti mogu koristiti električnu energiju za napajanje uređaja, biblioteku i bežični internet.

Uživajte u nečemu potpuno drugačijem!>
Aspros Potamnos, Krit – mapa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *