Triopetra plaža, Krit

Triopetra plaža, Krit- mapa

Ostrvo Krit, je najveće grčko ostrvo. Nalazi na krajnjem jugu Grčke i peto je po veličini u Sredozemnom moru. Broji preko 623.000 stanovnika.Obuhvata površinu od 8.336 km2. Najveća širina ostrva je 56 km, a dužina 260 km. Najviši vrha Krita je Ida (2.456 m). Dužina obale je 1.040 km. Jugozapadno od Krita se nalazi ostrvo Gavdos, koje je najjužnija naseljena tačka Evrope. Ostrvo Krit je pretežno planinsko ostrvo, dok se u severnom delu nalazi plodnije zemljište. Klima je sredozemna. Najveći i glavni grad Krita je Iraklion (140.000 stanovnika). Ostrvo Krit je podeljeno na 4 regiona (Hanja, Rethimno, Heraklion i Lasiti).

Triopetra se nalazi na oko 52km južno od Retimna i 13km jugoistočno od sela Akoumia, u podnožju planine Siderotas i pored gustih zelenih maslinjaka. Može se doći do nje automobilom, kroz asfaltirane puteve koji polaze od Akoumia ili Sachtouria. Plaža se zove ovako, jer je šire područje Triopetra je nekada bilo zimsko „utočište“ meštana Akoumie.

Triopetra se sastoji uglavnom od dve plaže, koje su razdvojene malim poluostrvom. Na ivici poluostrva, u moru, tri veličanstvene stene se diče. Triopetra je dobila ime po ovim stenama, jer njen naziv upravo znači „Tri Stene“.Prva plaža, poznat kao Mala Triopetra (ili Koumado), nalazi se u zatvorenom peščanom i stenovitom zalivu, južno od tri stene. Na južnim ivicama uliva se reka Akoumianos, koja ga odvaja od magične plaže St. Paul Sandhills. Na plaži postoji nekoliko soba za izdavanje i taverni. Turistički je uređena, tako da ima suncobrane i ležaljke. Tuševe nismo primetili. Ovde se nalazi i mala luka, u jugoistočnom delu plaže, pod nazivom Stomio. 1km severoistočno od ove plaže, možete da posetite neverovatnu kapelu proroka Ilije, na visokom brdu, sa pogledom Triopetra oblast.

Glavna plaža u Triopetri Vest Triopetra (ili Chatzi), formirana je zapadno od stena. Plaža ima prelep krupni pesak i božanstvenu boje vode. Njena pripadnos zapadnoj obali nudi fantastične zalaske sunca.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *