Grammeno i okolne plaže, Chania, Krit

Grammeno i okolne plaže, Chania, Krit – mapa

U odnosu na ostala grčka letovališta, zahvaljujući svojoj prostranosti, Krit nikada ne daje utisak velike gužve i preplavljenosti turista. Početak sezone na Kritu počinje u aprilu kada je već moguće okupati se u moru. Sezona traje relativno dugo: do kraja oktobra.Ono što je bitno napomenuti je i podela Krita – čine ga četiri regije, ali ga je moguće sagledati podelom na njegov severni i južni deo.Svaka od četiri glavne regije, Hanija, Retimno, Heraklion, Lasithi, izlaze i na severni i na južni deo ostrva. Na taj način svaka Kritska regija izlazi na Kritsko (na severu) i na Libijsko more (na jugu)

Poluostrvo Grammeno (a) se nalazi 85km južno od Hanje i 5km istočno od Paleohori, na putu koji povezuje Paleochoru sa Koudourom. Koudoura je toplo područje sa hiljade staklenika, gde je većina građana u oblasti proizvodnje najčešče povrća.

Alonaki, Votsalo ili Gialos su divne plaže sa finim i grubim šljunkom i kristalno čistim morem, koje počinje od istočnog dela poluostrva. Plaže nisu zaštićene od talasa i imaju ukupnu dužinu 500m. Suncobrane možete naći u zapadnom delu delimično, dok je istočni deo plaže preplavljen njima.

Na drugoj strani poluostrva, na zapadu, postoji jedan neverovatan zaliv Houma. Peščana Uvala je dobro zaštićena i gleda na zapad. Grammeno plaža je divan domaćin Cedar-kao drveće (bobice Trees). Možete naći hladovinu ispod ovog drveća, ali posebna pažnja je potrebna jer cedrovi su veoma krhki i zahtevaju da budete pažljivi. Ni pod kakvim okolnostima,ne bi trebalo da neko lomi grane, s obzirom da oni rastu samo 1cm u godinu dana.Krit je nezaobilazno ostrvo u Grčkoj. Nemojte se razočarati ako niste u stanju da ga celog obiđete, jer je ostrvo samo po sebi tako koncipirano da je neophodno vratiti se više puta. Osim obale, Krit je poznat i po planinskoj teritoriji unutar samog ostrva gde se takođe organizuju razne ekskurzije.

Krit u celini može da zadovolji svačije ukuse, ali najvažnija karateristika je to što je dovoljno prostran da se ni u najvišoj sezioni nećete osetiti preplavljeni gomilama turista.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *