Kako stići na Zakintos

Kako stići na Zakintos

Kolima

Udaljenost: 1150 km od BG do mesta Kilinija(tačka za ukrcavanje na trajekt), oko 13 sati vožnje (teoretski – praktično malo više).Mapa puta do Kilinija iz Beograda:
 

Trajekt- Kilini- Zakintos: cene su različite kod raznih prevoznika: oko 36 eur za automobil, 8 eur po osobi, deca od 5-10 godina 4 eur, motor 12,10 eur. U sezoni ima 7 polazaka, na svaka dva i po sata. Detaljne uslove, vreme polazaka i cene trajekta objavljujemo svake godine čim ih izbace trajektne kompanije.

Prosečno vreme vožnje do Zakintosa je oko 20 sati. Iako mnogi stignu za manje vremena, ipak  se preporučuje da se vozi iz dva dana sa usputnim noćenjem, pogotovo zato što je zadnjih 100 kilometara najzahtevnije i najteži deo za vožnju. U Grčkoj postoje 4 naplatne rampe do Zakintosa (cene objavljujemo svake godine).

Na putu do Zakintosa imate priliku da pređete preko najvećeg visećeg mosta na svetu Rion – Antirion preko Korintskog zaliva (u blizini grada Patra). Most je otvoren 2004 godine, dugačak je 2880 metara i spaja kopneni deo Grčke – Antirion sa Peloponezom – Rion. Ovaj most je jedinstven, ima pokretne stubove, koji su otporni na zemljotrese, koji su u ovoj regiji česta pojava. Ako se zadesite da prelazite most noću, imaćete veličanstveni prizor jer je most izuzetno atraktivno osvetljen, i pravi je vizuelni i nezaboravan događaj preći preko njega.Napomena: mi vam preporučujemo da na Zakintos putujete preko Lefkade i Kefalonije, tako da provedete na svakom ostrvu po nekoliko dana i obiđete ih i u jednom i u drugom pravcu. Ovo je skuplja varijanta, ali lepote koje vidite nemaju cenu. Do Lefkade idete podvodnim tunelom (oko 3 evra), ali posle imate dva trajekta Lefkada (Vasiliki – jug Lefkade) – Kefalonija (Fiskardo – sever Kefalonije), pa kasnije Kefalonija (Spartia – jug Kefalonije) – Zakintos (Agios Nikolaos – sever Zakintos). Na celom putovanju imate onda četiri vožnje trajektom umesto dve ako idete iz Kilinija. Međutim, ako saberete i cenu prelaženja mosta Rio Antirion, gorivo i slično, možda i nije toliko velika razlika u ceni.

Avion

Turisti se ipak najčešće odlučuju da dodju avionom na Zakintos. Postoji mnogo čartera u sezoni, koje organizuju naše turističke agencije. Međunarodni aerodrom Dionisos Solomos je udaljen 6 km od grada Zakitos, i 1 km od mesta Laganas.

Svakodnevno ima puno letova za Zakintos iz Atine preko grčke avio kompanije Olympic Air. Iz Rima, Milana, Budimpešte, postoje letovi preko low cost avio kompanija Easyjet, Ryanair, Wizz air;  po veoma pristupačnim cenama.

AutobusZakintos je jako popularna destinacija kod mlade populacije, tako da velika udaljenost do ostrva koja se prelazi autobusom, za njih ne predstavlja nikakv problem. Polazak autobusom je uglavnom u podnevnim satima oko 12, gde vas očekuje celodnevna vožnja, ali i noćna vožnja. Dolazak na Zakintos je obično u prepodnevnim satima sledećeg dana. Cena povratne karte je u proseku oko 90 eur.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *