Chora Sfakion (Vrissi) plaža, Chania, Krit

Chora Sfakion (Vrissi) plaža, Chania, Krit – mapa

Obliveno suncem i najveće grčko ostrvo, stecište minojske civilizacije i raj za hedoniste – veličanstveni Krit, sve je popularniji među srpskim turistima. Bilo da lete do Herakliona ili putuju automobilom do Atine, uz nezaboravnu plovidbu brodom do Krita, uživanje je zagarantovano. Ovo ostrvo nudi mnogo više od peska i mora.Velike peščane plaže ili razuđena, stenovita obala, burne noći u grčkim tavernama ili romantična šetnja, ovo najveće grčko ostrvo nudi sve. Čarter-letovima iz Beograda, Krit nikada nije bio bliži, dok putovanje avionom u sopstvenoj režiji podrazumeva presedanje u Atini. Oni koji se odluče za vožnju automobilom ili autobusom moraju da računaju na dodatnih osam sati putovanja trajektom od luke Pirej, u Atini, do Herakliona, glavnog grada Krita. Iako deluje naporno, ova vožnja trajektom je čarobna.

Hora Sfakion ili Sfakia je gradić na južnoj obali Hanje. Čaroban gradić i za svaku preporuku. To je glavni grad, da tako kažemo, ui planinskom regionu Sfakia, i gradić od samo 278 stanovnika (po popisu 2001.godine). Leži na južnoj obali blizu Imbros klisuri, na oko 74km južno od Hanje.

Vrissi je pak, glavna plaža Hora Sfakiona i nalazi se na zapadnom delu grada. Ovo je lepa šljunkovita plaža, dobro organizovan i blizu sadržajima grada. Možete doći na plažu hodanjem u uskim ulicama naselja. Na istočnom kraju plaže Vrissi, videćete staru vizantijsku crkvu Svetog Georgija (Agios Georgios).Ona je krićanima posebno dragocena i jako je vole. Svakoga ko dođe u ovaj kraj, ljubazni lokalac će posavetovati da vidi.Postoji manja, i manje lepa plaža, neposredno uz malu luku (Limani) iz Sfakia, ispred taverni, dobro organizovan ali nikako nije lepša od prethodne.. Ovo manja plaža je luka odakle trajekt ide u Agia Rumeli, Loutro, Suje, Gavdos ostrva ili Paleochora.Često voda ume da bude malo prvljavija zbog stizanja trajekta ali se brzo razbistri. Za sve one koji vole malo dinamičniju plažu, pravi je izbor.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *