Chania

Chania  (Hanija)

Hanija se nalazi na severozapadu Krita i jedno je od najživopisniji mesta na Kritu sa ukupno 66.000 stanovnika. Sve do 1972 godine Hanija je bila prestonica Krita, kada je to mesto pripalo Heraklionu.


Hanija iznenađuje posetioce velikim brojem starih građevina, spomenika i trgovima koji su nasleđe bogate istorije. Stari grad na uzvišenju Kasteli izgrađen je na ostacima minojske Kidonie. Jednim delom izlazi na more, jedna strana je okružena venecijanskim, a druga vizantijskim zidinama. Od minojske civilizacije su ostali veličanstveni grobovi i keramički predmeti iz raznih perioda. Kasnije, tokom venecijanske i turske okupacije, ovde su se mešale različite religije i kulture. Sve one zajedno, ostavile su duboke tragove i stvorile zanimljive kreacije.

U starom gradu su i velika luka, venecijanski svetionik, džamija i fontana, „sedervani“, oko koje se okupljaju šetači da bi na trenutak doživeli putovanje kroz istoriju Krita. Odlukom Ministarstva kulture Grčke, stari grad je 1965. postao istorijski spomenik od posebnog značaja.

Među posećenijim mestima u gradu je Agora, zatvorena pijaca, zgrada u obliku krsta, gde je pazarnim danima najveća ponuda nadaleko čuvenih, kvalitetnih domaćih proizvoda– maslina, sireva, meda, vina i rakije.Prelep venecijanski kvart, stari grad pun uskih uličica, taverni, barova sa tradicionalnom kritskom kuhinjom i gostoljubivost meštana potvrdiće prave čari Hanije. Razna arheološka mesta, crkve, pećine, klisure i prelepe plaže ukrašavaju ovu šarmantnu oblast. Hanija krije mnoge lepote među svojim brojnim plažama: od toplog belog peska i slikovitih belutaka, kristalno čiste vode i nebeskog plavetnila, do egzotičnih zaliva i dugih šljunkovitih plaža u senci kedrovih šuma. Svako će uspeti da pronađe svoj tip plaže i da se prepusti užitku.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *