Lasithi

Lasithi regija

Lasithi (Lasiti) je okrug na Kritu koji obuhvata njegovu istočnu obalu. Središte ove regije je Agios Nikolaos, a najveći grad je Jerapetra. Ima vrlo razuđenu obalu sa puno malih poluostrva i zaliva. Obala je dosta strma i nepristupačna, a središnji deo je uglavnom planinski.Agios Nikolaos je kosmopolitski turistički resort, koji svake godine posećuje hiljade turista. Mesto je poznato po jedinstveno lepom jezeru u kom su se po legendi kupali Atina i Artemis. Jezero je sa morem povezano uskim kanalom. Agios Nikolaos je idealan za sve, stare i mlade, samce, parove i porodice, istraživače i one koji bi rado proveli svoj odmor na plažama Agios Nikolaosa i drugim mestima u blizini, kao što su Elunda na severu ili Amoudara i Istron na jugu.
Turistički razvoj skoro nestaje daleko od obale, sa izuzetkom Kritsa, sela čija tradicionalna atmosfera privlači veliki broj posetilaca.

Jerapetra je jedino značajnije mesto na južnoj, teško pristupačnoj obali Krita, na Sredozemnom moru. U njemu živi oko 23.000 stanovnika. Često ga nazivaju i “nevestom Libijskog mora”

Na jugoistoku Krita ima predivnih plaža. Plaže se protežu između Jerapatra i kompletnog jugoistočnog dela ostrva (Xerokampos, Kato Zakros) Neki plaže su više popularne zbog turističke koncentracije (kao Makrigialos i Analipsi), ali većina od njih su vrlo mirne i puste.Zbog svoje zabačenosti ovde postoji veliki broj dobrih naturističkih plaža, kaošto su duge plaže u Kalo Nero, plaže na Ferma, delovi Xerokampos plaže i nekoliko drugih manjih privatnih plaža.

Lasithi – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *