Ćelave kugle sa Limnosa

Ćelave kugle sa Limnosa

 

Limnos je malo ostrvo severnog Egeja, koje  ima lepe plaže i razvijen turizam, tako da je manje poznato  po svojim vulkanskim formacijama i atraktivnim stenama  koje se nalaze na severnom delu ostrva.Po mitologiji ostrvo Limnos je bila tamnica boga Hefesta,  u koju ga je bacio sa Olimpa,  lično otac Zevs. Hefest inače bog vatre i kovača, pri padu na ostrvo teško je povređen i više nije mogao nikada da poleti.

Na ostrvu Limnos su nekada davno bili aktivni Miocena vulkani, koji su izbacivali lavu i napravili nesvakidašnje formacije stena i predele od kojih su jedinstveni u Grčkoj. Šetnja ovim krajolikom više izgleda kao da ste na Marsu, a ne na nekom mediteranskom ostrvu.

Lokalni meštani ovo kamenje zovu “Faraklo” , “fragokefala” odnosno  “ćelave glave”.  Lava koja se okamenila,  vremenom je napravila najbizarnije i najneobičnije oblike , udubljenja i spirale u reljefu. Neki oblici su toliko nestvarni, da je teško poverovati da je priroda bila kreator. Već godinama su nepresušna inspiracija  za pravljenje najinteresantnijih fotografija umetnicima iz celoga sveta.

Ovaj nesvakidašnji reljef se nalazi u blizini Faraklo plaže.

Mapu pogledajte ovde:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *