Početna / Tesalija / Pilion / Zagora

Zagora

Zagora

Zagora je najveće selo na poluostrvu Pilion koje je udaljeno od Volosa 47 km. Nalazi se u Horefto zalivu, koga odlikuje bujna vegetacija. Zagora se nalazi na nadmorskoj visini od 480m. U kasnom vizantijskom dobu, je cvetao manastirski život na Pilionu, jer su postojali česti napadi osvajača, koji su terali lokalno stanovništvo da beže u brda i da izaberu miran manastirski život.Prvi manastiri na Pilionu su izgradjeni u 10 veku. Jedan od prvih je manastir Metomorfosis Sotiros u Zagori.

 

Zagora je selo poznato kao rodno mesto Janisa Kordatoša, istaknutog grčkog istoričara. Ono što najviše privlači turiste, su tradicionalne kuće, viznatijski spomenici i neverovatan pogled na more.

U selu Zagora se nalazi jedan od najznačajnijih obrazovnih centara iz 18. veke – grčki muzej (Ellinomouseio). Prva škola u ovom mestu nalazila se u kompleksu crkve Sv. Jovan, a osnovana je 1712. godine. Ova škola, koja je danas muzej, čuva eksponate koje potiču iz perioda od 16. do 19. veka, gde je najinteresantniji deo posvećen proizvodnji svile, kao i deo u kome se nalaze rukopisi i mape Rige Fere, gde su ispisana prava grčkog naroda i u kome ih on poziva na ustanak.Atrakcije sela Zagora, pored muzeja su prelepe stare crkve, koje su remek dela umetnosti:

– crkva trobrodne bazilike Agia Paraskevi koja je sagrađena 1803. godine u naselju Perachora

– crkva trobrodne bazilike Agia Kyriaki koja potiče iz 1740. i u njoj se nalazi jedinstveni ikonostas od rezbarenog pozlaćenog drveta

– crkva bazilike Agios Georgios koja je poznata po svojoj izuzetnoj arhitekturi iz 1765. godine.

Zagora – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi buduću posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

vromoneri-plaza-vromoneri-beach-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-41

Vromoneri plaža

Vromoneri plaža Vromoneri je šarmantno i veoma malo mesto na jugu Pilona koje se nalazi …

tzasteni-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-4

Tzasteni plaža

Tzasteni plaža   Tzasteni je mala plaža koja se nalazi u zaliivu Pagasitikos na jugo-zapadu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

16 − 2 =