Početna / Jonsko more / Jonska ostrva / Krf / Palata Ahilion
Ahilion Krf
Ahilion Krf, Foto: www.greece.terrabook.com

Palata Ahilion

Palata Ahilion

Jedna od najvećih atrakcija Krfa je svakako palata Ahilion.Prilikom obilaska dvorca Ahilion naići ćete na natpis posvećen srpskoj vojsci i, koji je u to vreme, 1918. godine, bio pretvoren u vojnu bolnicu. Ahilion se nalazi 9 kilometara južno od grada Krfa, kod sela Gasturi. Tu je krajem 19. veka supruga austrougarskog cara Franca Jozefa Elizabeta odlučila da sebi sagradi prelepu palatu. Ovo mesto preporučili su joj timovi lekara koji su se brinuli za njeno zdravlje, jer su ustanovili da je upravo na tom mestu najbolja klima za plućne bolesnike. Sisi, kako su Elizabetu odmila zvali, provela je ovdje najveći deo svog života.

Impresivni dvorac i njegov vrt u koji je uzidala najveći deo svog života i ljubavi i danas turiste ostavljaju bez daha. U vrtu Ahiliona je cveće i rastinje iz svih krajeva sveta. Na jednom njegovom kraju je skulptura od mermera Umirućeg Ahila, pogođenog u jedinu slabu tačku – petu, koje je remek-delo nemačkog vajara Ernesta Gustava Hertera.

Na drugom kraju vrta, izlazite na veliku terasu koja gleda na grad Krf, gde se nalazi pobednički Trijumfalni Ahil, skulptura od bronze, delo vajara Johanesa Gotza. Skulptura je visoka 5,5 metara, a sa postoljem 11,5 metara. Ahil pobednik u ruci drži koplje i štit sa likom meduze. Upravo Ahil, kojeg je Sisi obožavala, zaslužan je za ime koje nosi dvorac – Ahilion.U vrtu se nalaze i mermerne statute bogova sa Olimpa, i devet muza zaštitnica umetnosti koje prate Tri Harite, kao i biste antičkih filozofa i pesnika, ali i ona Šekspirova. Tu je i statua engleskog pesnika, velikog obožavaoca grčke kulture Lorda Bajrona.

Pored impresivnog vrta moći ćete da vidite i prizemni deo samog dvorca, pa čak i samu spavaću sobu carice Sisi, najlepše žene svog vremena. Kažu da je upravo zahvaljujući njenoj senzibilnosti, mitskoj lepoti, nezavisnom i slobodnom duhu, skromnosti i jednostavnosti, koja je pomogla u ključnim momentima austrijskog carstva, Sisi jedinstvena ličnost te epohe. O njenoj ljepoti i ljupkosti svjedoče i portreti Sisi koji vas motre sa zidova Ahiliona.

Ulaz u palatu Ahilion je šest evra.

Palata Ahilion – mapaOcena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući turisti znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.82 ( 3 votes)

Pročitajte...

Trajekti za Krf

Trajekt za Krf – cene za 2017.

Ukoliko ste se sopstevnim automobilom uputili na Krf, dobili smo najsvežije informacije za red vožnje …

Trajekt od Krfa do Venecije

Trajekt od Krfa do Venecije

Putovanje trajektom ili brodom uvek predstavlja lep doživljaj. Te godine proveli smo puno dana na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

15 − nine =