Vai plaža, Lasiti

Vai plaža, Lasiti

Ova prelepa plaža poznata i kao „Palm Forest“u prevodi šuma palmi se nalazi 25 km istočno od mesta Sitia i 94 km od grada Agios Nikolaos.  Ovo jedinstveno područje palmi, zauzima površinu od 250.000m2, na kojoj se nalazi 5000 stabla velikih palmi (vrsta -Phoenix theophrasti). Ove palme predstavljaju najpoznatiju i najveću šumu palmi u Evropi.Po legendi ovo drveće je izniklo iz kamena koje su pre toga bacali u more pirati iz Saracena. Medjutim ova šuma palmi je stara preko 2000 godina, a pirati su svakako novijeg datuma.Verovatno šuma datira iz doba Feničana koji su naseljavali ova područja pre 2000 godina.

Vai plaža je egzotična plaža sa savršenim belim peskom, tirkiznom bojom mora, koja u kombinaciji sa poznatim palmama podseća na neki karipski ili afrički pejzaž. Celo područje oko plaže je u vlasništvu manastira Toplou, koji je jedan od najmoćnijih veleposednika na Kritu. Manastir koji je iz 15 veka, izgrađen je kao tvrđava, i u njemu se nalazi vrlo bogata kolekcija vizantijskih predmeta i ikona.

Vai plaža je postala poznata tek sedamdesetih godina, posle čuvene reklame za Bounty čokoladice od kokosa. U reklami su padali kokosovi orasi sa drveća, a zapravo ovo su palme koje proizvode urme.  Zbog toga su kačili kokosove orahe na palme, kako bi sve ovo bilo autentično. Posle toga je plaža postala jako popularna kod hipika, raznih kampera, stopera… Osamdesetih godina je država uzela stvar u svoje ruke  zaštitila i ogradila ovo područje.  Područje palmi je otvoreno za javnost tokom dana, a uveče je zabranjen pristup i više nema divljih kampera.

Vai plaža – mesto za uživanje

Vai plaža je u osnovi peščana, ali u pojedinim delovima ima i finog šljunka. Plaža je uređena u skladu sa zaštitom sredine, tako da u pojednim delovima postoje ograničena ponuda ležaljki sa suncobranima, tuševi  i organizacija sportova na vodi. Takodje na plaži ima i kantina i kafić, dok najbliži smeštaj se nalazi na 20-25 minuta laganog hoda, izvan ovog zaštićenog područja.


Ako želite da se skroz izolujete, postoji divna peščana plaža na 5 minuta severno od Vai, kao i plaža Psili Ammos na južnoj strani. Nasuprot plaži se nalaze mala ostrvca koja još više doprinose lepoti celoga pejzaža. Parking se nalazi na 10 minuta pešečenja i pristojnog penjanja preko kamenja do same plaže. Autobus iz mesta Sitia koji vozi na plažu. Najveća mana plaže su cene parkinga, suncobrana i ležaljki koje nisu baš pristupačne.

U špicu sezone plaža Vai je izuzetno popularna i posećena.

Mapu Vai plaže pogledajte ovde:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *