Ostrvo Spinalonga

Ostrvo Spinalonga

Ostrvo Krit jedistveno je po raznolikosti prirodnih lepota i bogatstvu tragova prošlosti, i to ga čini pravim predstavnikom lepote Mediterana. Krit je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo.Nalazi se na raskrsnici triju kontinenata: Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope. Ostrvo na severu zapljuskuje Kritsko more, a na jugu Libijsko. Krit je osoben svet, država za sebe u okviru grčke države. Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 km sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode. Atraktivnosti ostrva doprinose turistička naselja sa savremenim hotelima. Spoj tradicije i savremenog načina življenja, kao i nesvakidašnja dobrodošlica i tradicionalna gostoljubivost meštana učiniće da Krit postane mesto kome ćete se iznova vraćati.

Ostrvo Spinalonga je malo ostrvo u blizini mesta Elounda u istočnom Kritu. Spinalonga je poznata kao ostrvo gubavaca, jer su na njemu sve do 1957 godine boravili gubavci sa Krita i ostatka Grčke.

Danas ovo ostrvo svakodnevno poseti preko hiljadu turista, leti brodom iz Agios Nikolaosa, Elounde i Plake. Posećuje se staro utvrđenje na ostrvu, ruševine koje su pod zaštitom arheoloških služba Grčke.Ostrvo Spinalonga  je najpopularniji arheološki lokalitet na Kritu ,posle palate u Knososu. Spinalogna je imala strateški položaj i služila je za kontrolu i odbranu Elounda luke u vrlo burnoj istoriji Grčke. Samo ime – Spinalonga se pojavilo u 13 veku, od strane mletačkih osvajača.

Kako doći do ostrva:

Da bi ste došli do Spinalonge morate uzeti brod iz Agios Nikolaosa, Elounde ili Plake. Ovde se najčešće organizuju eskurzije koje pored razgledanja Spinalonge, nude na brodu i ručak sa kupanjem na plažama blizu poluostrva Kolokitha.

Iz luke Elounda postoji brod koji vozi do ostrva na svakih pola sata. Vožnja traje oko 15-20 minuta.

Postoje brodovi iz mesta Plaka koji voze do Spinalonge za samo 10 minuta.

Cene putovanjem brodom:od Agios Nikolaosa do Spinalonge: 18-20 eur po osobi

od Elounda do Spinalonge: 10 eur po osobi, deca 5 eur (5-11 godina)

od Plake do Spinalonge: 8 eur po osobi

Ovo je samo cena prevoza i ne uključuje troškove ulaznica na Spinalonga arheološki lokalitet koji se plaća na ostrvu i košta 2 eur.

Ostrvo Spinalonga – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *