Srpska kuća i ostrvo Vido

Krf je jedno od sedam Jonskih ostrva, nalazi se na severu Jonskog mora, na ulazu u Jadran. Zbog blage klime i velike vlažnosti poznat je po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, luksuznim hotelima, lepim plažama okruženim zelenilom i nepreglednim brdima obraslim maslinjacima. Plaže Krfa se ubrajaju među najlepše plaže na svetu, od beskrajnih peščanih obala do skrivenih uvala.

Malo i kamenito ostrvo bez vegetacije, Vido – jedan je od najposećenijih izleta kada došete na Krf. Grci su ga vekovima zvali “Ostrvo zmija“. Smatra se da je na ostrvu Vido i u „Plavoj grobnici“ sahranjeno preko 10.000 srpskih vojnika i regruta, jedna kompletna divizija. Na ostrvu Vido je 1936. godine podignut veliki Mauzolej-kosturnica u koji su smeštene kosti vojnika sahranjenih ovde.

Među prvima stiglo je više hiljada dečaka-regruta, na smrt iscrpljenih i obolelih od dizenterije, tifusa, zapaljenja pluća i gladi. Ličili su na žive leševe, nije bilo šatora, ležali su na goloj zemlji, pod kišom, koja je danima neprekidno padala. Umrli srpski vojnici u prvo vreme su sahranjivani na kamenitoj obali ostrva Vida u plitkim grobovima (1200), a kada su poceli masovno da umiru, camcima su sa francuskog sanitetskog groba prevoženi i potapani u vode Jonskog mora, čuvenu „Plavu grobnicu“.

Na ostrvu su formirani gotovo svi nivoi organizacije državne uprave. Narodno pozorište na Krfu bilo je ustupljeno od strane krfskih vlasti za zasedanje srpskog Parlamenta od 19. januara 1916. do 19. novembra 1918 dok je u hotelu Bela Venecija bila smeštena srpska Vlada. Izlazile su i Srpske novine u tiražu od deset hiljada primeraka.

Srpska kuća je muzej posvećen stradanju srpske vojske tokom povlačenja preko Albanije u Prvom Svetskom ratu, 1915 – 1916 godine. Muzej je otvoren za posetioce od 9.00-14.00 časova. Muzejska postavka sadrži veliki broj eksponata – predmeta (oružja i opreme), dokumenata i fotografija iz tog tragičnog i slavnog perioda srpske istorije. Prikupljeno je nekoliko stotina raznih originalnih predmeta. Ni jedan jedini predmet u ovoj postavci nije kupljen, vec je dosta toga poklonjeno od strane brojnih gradana Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *