platanitsi-plaza-platanitsi-beach-pelion-pilion-grcka-greeece-www.mojagrcka-7
platanitsi-plaza-platanitsi-beach-pelion-pilion-grcka-greeece-www.mojagrcka-7

Platanias

Platanias

Platanias (drugo ime Platania) je malo ribarsko selo na krajnjem jugu Piliona 67 km od grada Volosa. Ovo mirno mesto je idealno za opuštajući godišnji odmor. Poseduje lepu dugačku peščano – šljunkovitu plažu u okviru koje se nalazi odlično organizovani kamp.Ime mesta potiče od drveća platana koga ima puno u ovoj oblasti, a bogato je izvorima mineralne vode. Platanias ima malu prirodnu luku, koja se koristila još u antičkom dobu. Luka je bila korišćena od strane Persijanaca u njihovom pohodu da osvoje Grčku. Čuvena bitka Artemiso se upravo odvijala u području Piliona i severne Evije. Platanias je bio značajna luka i transportni centar za prevoz planiniskim područjima celog Piliona.

 
Danas Planatias ima oko 150 stanovnika, i solidnu turističku ponudu, sa oko 800 ležajeva u raznim smeštajnim kapacitetima. Mesto je puno restorana, taverni, picerija, kafića, mesara, mini marketa, pekara. Ovde uvek možete kupiti svežu ribu i morske plodove. Meštani se pored turizma, prvenstveno bave proizvodnjom maslinovog ulja i gajenjem cveća.

Iz ovoga mesta se leti organizuju eskurzije za ostrvo Skiatos. Postoji brod Afrika (vidite ga na slikama) koji vozi iz Platanias na Skiatos i na čuvenu plažu Koukounaries beach i grad Skiatos. Cene su promenljive. U 2014 je cena povratne karte bila 25EUR-30 EUR. Brod polazi svaka 2-3 dana, većina hotelijera Piliona zna telefon  i može pozvati kapetana za informacije o cenama i terminama, jer je to promenljivo i zavisi od sezone i interesovanja. U julu 2014. cena karte je bila 25 evra za odrasle i upola cene za decu preko 5 godina. Deca ispod 5 godina ne plaćaju kartu. Kapetan je veoma fin čovek, malo punijeg stasa,  uvek nasmejan i raspoložen za razgovor.

Plaža Platanias ima lep ulaz u more i idelana je za decu zbog mekanog peska. Uz plažu postoje drvoredi maslina, koji daju savršeni hlad u toku vruće letnje sezone. Plaža ima i dosta šljunka, a voda je plavo-tirkizne boje. Na samoj plaži se iznajmljuju suncobrani sa ležaljkama, postoje tuševi i kabine za presvlačenje, kao i barovi koji nude brzu hranu i osveženje.Najbliža plaža je Mikro plaža do koje možete doći pešice iz samoga sela. Put vodi preko brda, uskom stazom sa koje se pruža pogled na skrivene uvale. Put pešice od Plataniasa do Mikro plaže traje desetak minuta, a kolima bi morali okolnim putem koji traje nekih pola sata. Naša ekipa je prošla ovim putem u leto 2014, po temperaturi od blizu 40, i verujte da nije bilo toliko naporno. Samo stavite kapu na glavu i flašicu vode u ruke – neće biti problema. Pogledajte slike i stranicu o putu Platanias – Mikro.

lokacija: mesto Platanias, jug Piliona, nasuprot ostrva Skiatosa
plaža: šljunak, izuzetno čista voda

Platanias – mapaОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *