Platania-beach-Sitonija-Grcka
Platania-beach-Sitonija-Grcka

Platanias plaža

Platanias plaža

Ako se nalazite u Sartiju i u potrazi ste za nekom izolovanom plažom onda ste na pravom mestu. Na Platanias plaži je manja gužva, a plaža je veoma dobra.


Plaža: sitan pesak
Voda: čista i plitka

Platanias se nalazi južno od Sartija i prirodni je nastavak Sarti plaže. Poseduje veliku plažu sa ležaljkama i suncobranima.
Takodje postoje i tri manje plaže sa obe strane glavne plaže na koje dolaze nudisti i koje su izolovane.
Vozite se glavnim putem prema mestu Sikia, i na izlazu iz Sartija ćete nаći zemljаni put sа leve strаne, to će vаs odvesti direktno do Plаtаniаs Beаch.

Plaža se preporučuje porodicama sa decom zbog tople i plitke vode

Platanias plaža – mapa

Nešto o Sitoniji

Sitonija spada u nekoliko oblasti koja je najbliža našim turistima, i zajedno sa svojim prirodnim lepotama čini jednu od najpoželjnijih i najčešćih destinacija za odmor. Raznovrsnost smeštaja, kapacitet istih kao i pristupačnost što se tiče cena zaokružuju Sitoniju kao izbor bez greške. Rastojanje od Beograda do Nikitija recimo jer je to glavni grad je 742km ili prevedeno u sate vožnje oko 9 sati.

Sitonija je centralni prst u poznatoj i karakterističnoj geografiji Halkidiki regije. Sa svoje zapadne strane gleda na plaže Kasandre, a sa istoka na izdvojenu planinu Atos sa svojim manastirima. Na samoj Sitoniji dominiraju dve planine, Itamos i Dragudelis. Za one aktivnije turiste ovo je sjajan dodatak uz plaže jer su ova dva zaštićena prirodna lokaliteta ispresecana biciklističkim i treking stazama, a pogled sa vrha je fenomenalan.

Naravno, ono što je ipak najbitnije jesu plaže, i Sitonija tu zaista ima šta da ponudi od svake „vrste“, bilo da se radi o peščanim, kamenitim, idealnim za ronjenje… Trani Amuda, Lagomandra, Tristinika, Kalamici, Orange (Kavurotripes), Armenistis, Karidi su samo neke od najpoznatijih koje su nezaobilazne, ali vas na Sitoniji čeka velik broj malih plaža, uvala i skrivenih mjesta koja samo čekaju da ih otkrijete. Sitonija ima čak 13 plaža koje su nosioci Plave Zastave, međunarodnog priznanja koje označava plaže sa najvišim kvalitetom vode, okruženja, održavanjem, čistoćom i uslovima na plaži. Plaže na Sitoniji se često nalaze na listama najboljih u Grčkoj.

Na Sitoniji ćete pronaći sve veće supermarkete kao što su Lidl i Masutis pa je snabdjevanje vrlo lako i povoljno uz velik izbor. Naravno, manjih prodavanica, voćara, pekara i sl. ima uglavnom svuda tako da neke svakodnevne stvari i namirnice možete pokupiti u povratku sa plaže.

Blizina Soluna je još jedna od prednosti Sitonije. Ovaj drugi po veličini grčki grad možete posjetiti u dolasku ili odlasku, ali kako god da se organizujete na kraju ćete pomisliti da vam nedostaje još vremena za ovaj sjajan grad, koji je tako blizak našim ljudima. Spoj modernog i antičkog, prepun duha i mladih .


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *