Parikia (ostrvo Paros)

Parikia (ostrvo Paros)

Parikia, glavni grad i luka Parosa je sa svojom arhitekturom, uskim kamenim uličicama, starim crkvama i dućanima jedan od najznačajnijih kikladskih mesta. Prijatna atmosfera privlači brojne turiste u taverne i restorane uz more kao i bogati noćni život.Parikia je najveće mesto na ostrvu i jedno od najvećih na Kikladima. To je i glavna luka u koju svakodnevno stižu feriboti iz Pireja (Atina) i Krita, kao i sa drugih ostrva. Parikia je smeštena u zalivu na zapadnoj strani ostrva, na mestu gde se nekada nalazio antički Paros. Grad ima tipičan izgled kikladskih mesta, sa lepo, belo okrečenim kućama, plavo ofarbanim prozorima i vratima, i ravnim krovovima. Parikia je živopisan grad, sa uskim krivudavim ulicama, gde su bašte često prekrivene vinovom lozom, sa posađenim pomorandžinim, limunovim ili narovim drvetom. Ako se šetate gradom u toku dana i tokom popodnevnog odmora bićete svedoci beskrajne tišine i ako imate sreće videćete ponekog lokalca kako sedi na pragu kuće. Život kreće tek uveče.

Na stenovitom rtu pored mora u blizini centra Parikije nalaze se ostaci venecijanske tvrđave sagrađene od domaćeg mermera, a u okolini se može videti još niz antičkih ostataka, poput stubova ili bareljefa.

U južnom delu grada se nalazi svetilište posvećeno bogu medicine Asklepiju (Eskulapu).Na centralnom trgu je najveća atrakcija grada -glavna gradska crkva Ekatontapiliani (u prevodu crkva sa stotinu vrata), iz 4. veka, nekoliko decenija pre nego što je Rim prihvatio Hrišćanstvo kao državnu religiju. Crkva je nadogradjena, a današnja građevina je najvećim delom iz 17. veka.

Parikia – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *