Ostrvo Paros
Ostrvo Paros

Ostrvo Paros

Ostrvo Paros

Paros je poznat kao ostrvo belog mermera i divnih plaža.Paros je idilično ostrvo koji se uzdiže iz Egejskog mora i pravi je raj za ljubitelje grčkog načina života i opuštenosti. Zahvaljujući dugim zlatnim peščanim plažama, bogatoj kulturi i tradiciji, vetrenjačama i karakterističnoj kikladskoj arhitekturi na Parosu se počinje zadnjih godina da se razvija turizam.

Paros se nalazi 200 km od Atine i Bodruma u Turskoj. Od ostrva Naksos je udaljen 8 km dugačkim kanalom. Posle Santorinija i Mikonosa, Paros je najpopularnije grčko ostrvo.

Na plodnim dolinama uspevaju masline, grožđe i voće, a na ostrvu je sve u znaku lokalnog, nadaleko poznatog belog mermera.

Parikia, glavni grad i luka Parosa je sa svojom arhitekturom, uskim kamenim uličicama, starim crkvama i dućanima jedan od najznačajnijih kikladskih mesta. Prijatna atmosfera privlači brojne turiste u taverne i restorane uz more kao i bogati noćni život.Prevoz do Parosa

Avion iz Atine ide najmanje jednom dnevno, karta je oko 60-70 €, a let traje 1 sat.

Gliser od luke Pirej ide jednom do dvaput dnevno, karta je oko 50 €, a vožnja traje 3 i po do 4 sata. Gliseri sa Parosa voze i do ostrva Mikonosa (90 min), Iosa (50 min), Santorinija (90 min), i do Herakliona na Kritu (80 min).

Feribot je najjeftiniji prevoz do Parosa. Iz luke Pirej feribot ide 5 do 6 puta dnevno, gde karta košta oko 30 €, a vožnja traje 4 i po sata. Feribotom se može stići do maltene svakog većeg ostrva u okruženju – Naksosa, Iosa, Santorinija, Mikonosa, Tinosa, Sirosa, Krita.

paros view
paros view

 

Paros – mapa:
Jedan komentar

  1. Jedva cekam pocetak sezone jer Paros je na redu, mirnija verzija Santorinija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *