Santorini – detaljnije

 Santorini – detaljnije

Santorini je omiljena destinacija mnogih mladih bračnih parova koji na ostrvo dolaze na medeni mesec. Ovo je turistička destinacija za turiste sa dubljim džepom. Ostrvo je svake godine na popisu deset najlepših ostrva na svetu.Ovo je ostrvo najviše fotografisano od svih ostrva Grčke. Pogled koji se pruža iz Thire, Imeroviglia, Ije jedinstven je u svetu. A i sama naselja su specifična: sagrađena na vulkanskoj steni, poput terasa se nižu kuće, luksuzni hoteli s bazenima, kafići, taverne. Boje su tipične mediteranske: bela i plava.

Santorini pripada grupaciji ostrva Kiklada ukupne površine 90,6 km2. U opštini Santorini se nalaze Tirazija, i nenaseljena ostrva Nea Kameni, Palaja Kameni, Aspronizi i Kristijani. Od grčkog kopna je udaljen 75 km, od ostrva Iosa 20 km, a od ostrva Krita 65km.

Glavni grad Santorinija – Thira
Ostvo je malo, ali nudi za svakoga ponešto. Ukoliko želite miran provod, potražite puste plaže. Uveče možete uživati u šetnji u Lungo mare, romantično osvijetljen uličnim svetlima i svećama od brojnih restorana i kafića. Ludi provod takođe je na Santoriniju, samo ga trebate poželjeti. Zaigrati možete i u disko barovima i uz šank na plaži. Na Santoriniju vas očekuje autentična priroda, opuštanje i brojne zanimljivosti. Zalazak sunca u Iji jedan je od najlepših na svetu. Ovo je jedno od najromantičnijih mesta na svetu i definitivno ostrvo “zaljubljenih”.

Plaže na Santoriniju su vulkanskog porekla, tako da na ostrvu možete pronaći bele, crvene i crne plaže. Negde oko 1600. godine pre nove ere je na Santoriniju eksplodirao vulkan, za koji se veruje da je razrušio Minojsku civilizaciju (Krit). Po nekim istoričarima talasi cunamija su bili visoki čak 60 metara!  Nekadašnje dno vulkana, danas je zaliv u okviru ostrva. Ostrvo je kamenito, sušno, sa nedostatkom vode. Tokom letnjih meseci ovde nećete imati priliku da vidite kišu. U ovom kamenjaru lokalno stanovništvo gaji vinovu lozu i masline.

Najpoznatije plaže su Kamari, Perisa, Perivolos, Crvena Plaža, Kolumbo, Monolitos, Agios georgios, Vlihada, Pori, Vurvulos..

Santorni je menjao vladare i ima burnu prošlost. Ovde je nekada postojala Kikladska civilizacija, bliska kritskoj. Serije vulkanskih erupcija, zemljotresa je oterala stanovništvo sa ostrva. Arheolozi nisu našli na ostrvu leševe iz tog vremena. U doba stare grčke Santorini je bio deo Deoloske lige, a potom pod vlašću Egipta. Posle je Santorinom vladao stari Rim, Vizantija, Carigrad, Mlečani. Krajem 16 veka pa sve do 1821 ostrvom su vladali Turci. Posle osamostaljenja Grčke, počinje ekonomski procvat ostrva. Iako se i u novije vreme dešavaju erupcije i zemljotresi, zadnja velika erupcija je bila 1950., a zemljotres 1956.  kada je većina lokalnog stanovništva emigrirala na kopneni deo Grčke. Na ostrvu žive Grci, Albanci, Bugari, Nemci, a pored grčkog jezika drugi jezik je engleski. Prema legendi, na ovom je mestu bila Atlantida.Naša ekipa je 2018. godine obišla ovo prelepo ostrvo, tako da možete čitati utiske iz prve ruke.

Santorini – mapa

Gradovi:  Tira odnosno Fira  (12.500 stanovnika)

Ija – Oia (3000 stanovnika)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *