Myrtos plaza Kefalonija Grcka 2015
Myrtos plaza Kefalonija Grcka greece cephalonia 2015 grcka mojagrcka

Myrtos plaža

Plaža: beli šljunak i pesakGPS: 38.3438776924257N  20.536279678344727E

Myrtos je najpoznatija plaža na severnom delu Kefalonije, poseduje plavu zastavicu, a nekoliko puta je proglašena za najlepšu plažu Grčke, pa čak i Evrope. Nalazi se između strmih stena Agia Dinati i Kalon Oros. Kako se približavate tirkiznoj vodi, veliko kamen

je postepeno se pretvara u šljunak pa sve do sitnog belog peska. Plaža nije dobra za malu decu, jer je struja veoma jaka, a i u najvećem delu plaže ulaz je pod velikim nagibom. Posle podne česti su talasi, ponekad i jak vetar. Sa leve strane plaže šljunak je sitniji, a može se ući i u prirodnu pećinu, u kojoj je hladovina i plitka voda, tako da možete provesti ceo dan bez gorenja na suncu. Naravno, ako poranite, pa zauzmete mesto. U pećini je zgodno i za malu decu, koja mogu uživati u plivanju, plitkoj vodi i hladovini.
Nakon zemljotresa 2014. plaža je bila skoro potpuno uništena, veliki odroni su zatrpali plažu. U julu 2015. naša ekipa je Myrtos. Plaža je sada skoro potpuno sređena, kamenje je skoro potpuno očišćeno (mada se primećuju tragovi odrona na krajevima plaže), put do plaže je popravljen, ali obratite pažnju da glavni put između Myrtos plaže i Assosa nije još sređen (u julu 2015.  – ako ste bili posle nas i videli promene,javite nam obavezno), putuje se zaobilaznim putem kroz planinu. Taj put nije strašan, ali ima puno krivina i na nekim mestima je dosta uzan. U svakom slučaju – i Myrtos plaža i grad Assos svojom lepotom zaslužuju da provozate malo dužu rutu kroz planinu. Takođe, do plaže ide i javni prevoz tokom letnjih meseci.
Sve fotografije mozete videti na nasoj facebook strani

Parking je moguć pored same plaže, naravno treba poraniti u špicu sezone da bi se zauzelo mesto. Na plaži postoji i tuš, kao i jedna taverna (u julu 2015.).Jedna od scena u čuvenom filmu “Mandolina Kapetana Korelija” sa Nikolas Kejdžom se snimala na plaži Myrtos.

Na plaži se mnogu iznajmiti suncobrani sa ležaljkama (cena je oko 9 eur).

Naš video snimak plaže

Mapa Myrtos plaže

 

Glavni put u pravcu severa, prema Fiscardu, poznat je po neverovatnom pogledu na plažu i izuzetnim mestima za slikanje. U julu 2015. taj put je zatvoren, tako da sve slike koje vidite na internetu (sa severne strane) su nastale pre tog kobnog zemljotresa, a mi pozivamo sve koji posete Myrtos plažu kada bude put sređen, i uspeju da je slikaju sa severne strane, da nam pošalju novosti i slike.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *