Oia Santorini
Oia Santorini

Ija (Oia)

Ija (Oia)

Οία (grč.) a na sprskom – Ia ili Ija ili Oja

Santorini važi za jedno od najluksuznijih i najživopisnijih letovališta na svetu.Verovatno ste u filmovima i na slikama videli bele zaseoke na ostrvu i kristalno čistu vodu, ali da li ste ikada poželeli da odete tamo i iskusite sve to? Ostrvo Santorini je čuveno po luksuznom smeštaju, jedinstvenoj kuhinji i kao jedno od najlepših mesta sa kog možete posmatrati zalazak sunca u Egejskom moru.

Ako želite da odete na Santorini jeftino, pročitajte Kako jeftino otići na neke od najatraktivnijih destinacija Grčke
Ovo tipično grčko ostrvo, vulkanskog porekla pripada istoimenom okrugu, i najveće je ostrvo malog arhipelaga sa površinom od 73 km2. Santorini je najslikovitije, najpopularnije i turistički najposećenije ostrvo, koje pripada ostrvskoj grupi Kiklada. Santorini ili Tira, kako se još naziva, najjužnije je ostrvo ostrvske grupe Kiklada, veoma je razuđeno i u većem delu planinsko.

tipične stepenice na Kalderi
tipične stepenice na Kalderi

Ija je mali gradić na Santoriniju sa svega 3000 stanovnika. Ija je ranije bila poznata kao Apano Maria koje se još uvek lokalno koristi. Antička Ija je bila jedna od dve luke antičke Fire koja se nalazila na jugoistoku ostrva,  gde sa danas nalazi Kamari.

Ija je dostigla vrhunac i prosperitet krajem 19 veka.  Njen prosperitet je zasnovan na njenjoj trgovačkoj floti, trgovinom sa istočnim Mediteranom, posebno sa Aleksandrijom i Rusijom. Ceo grad je uništen u zemljotresu 1956 godine.

Oia važi za najlepše mesto na Santoriniju i tamo nastaju one čuvene fotografije zalaska sunca koje vidimo i pomislimo da su doradjene u fotošopu. Nalazi se na krajnjem severu ostrva, a do nje se se dolazi autobusom iz Fire za nekih 20 minuta. Firom smo bili maksimalno očarani i mislili smo da ništa ne može biti lepše od nje, ali Oii je to ipak pošlo za rukom. Nije mnogo manja od Fire, ali ona je sva u uskim, strmim uličicama i znatno je veća gužva. Teško je opisati šta je u Oii toliko posebno. Ima iste bele kućice sa plavim dodacima smeštene na litici kao i ostatak Kaldere, ali sve skupa je još romantičnije i slađe, a kada Sunce krene da zalazi menja se ceo kraj i sve dobije drugu nijansu. Bez dileme, Oia je ono najbolje od Santorinija.Čak nekoliko sati pre zalaska Sunca horde turista hvataju najbolja mesta za fotografisanje i uživanje tako da kad željno iščekivani momenat dođe nema zidića na kome nisu načičkani. Zalazak Sunca vidi se odlično, a kada Sunce konačno bućne u more prolomi se aplauz. Ako želite da dođete u prvi red na zidiću za posmatranje zalaska sunca, budite spremni da to morate da uradite 2-3 sata ranije. Mi smo bili u junu, i gužve na Oii su već bile velike. Zato je naš savet da na Santorini dođete u aprili-maju ili oktobru.

Atrakcije Ije osim veličanstvenog zalaska sunca:

– Vetrenjače koje su zaštitni znak Ije.
– dvorac Fort Londsa na vrhu Ije sedište Argyri sa prelepim pogledom
– crkva Panagia
– Pomorski muzej
– zalazak sunca (Sunset serenade point) omiljena tačka za posmatranje ovog spektakla

čekanje zalaska sunca Oia
čekanje zalaska sunca Oia

Ceo grad Ija kao i Fira su atrakcija za sebe, sagrađen na vulkanskoj steni, poput terasa gde se nižu kuće, luksuzni hoteli s bazenima, kafići, taverne. Boje kuća su tipične mediteranske: bela i plava.  Ovo mesto nudi mnogo toga, od vrhunskih fensi restorana pa sve do šopinga. Simbol Oie su i vjetrenjačama u kojima neki čak i žive a  ovo  mesto se pojavilo i u kadrovima brojnih filmova kao što su  Lara Croft Tomb Raider i Kolevka života.

Oia – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *