Fira Santorini
Fira Santorini

Thira – Fira

Thira – Fira

Šćućureno je u južnom Egejskom moru Santornini predstavlja najjužnije ostrvo ove ostrvske grupe, a ujedno je i najdalje udaljeno ostrvo od kopna.Nalazi se na oko 200 kilometara jugoistočno od Atine i na oko 60 kilometra severno od Krita.

Thira – Fira – foto galerija
Po veličini broji oko 90 kvadratnih kilometara što je poređenja radi skoro 5 puta manje od površine Tasosa. Santorini je izuzetno razuđenog reljefa, istočna strana ostrva je ostatak eksplozije vulkana stare preko 25 vekova. Nakon nje nestala je Minojska civilizacija, pa ovaj događaj je plodno tle za sve špekulacije o Atlantidi.

O živopisnom Santoriniju ispredaju se brojne legende. Jedna od najstarijih kaže da se upravo na ovom ostrvu rodio grčki bog vetra Eol, a taj karakteristi;an vetar dobio je i ime – meltemi.

Fira Santorini
Fira Santorini

Thira (mnogi kažu Fira) je glavni grad na Santoriniju, koji je smešten na vrhu ostrva, na visini od 260 metara. Nekada je bilo ovako: „Kada dodjete do stare luke, do Tire na vrhu vam treba ukupno 566 stepenika. Ako vam je ovo previše, naravno da postoje žičare sa gondolama koje se naplaćuju po osobi 4 eura u jednom pravcu, ili možete iznajmiti magarca koji će vas voditi kroz uske i vrele ulice Fire do vrha i nazad. “ Od pre nekoliko godina u upotrebi je nova luka na sredini ostrva, tako da su sada žičare samo turistička atrakcija, a magarce nigde nismo videli. Od nove luke do Thire možete doći taksijem ili gradskim autobusom.Fira je grad sa Kalderom – liticom pored mora i jedno je od najfotogeničnijih mesta na svetu. Sa svojim butik hotelima-pećinama, žičarom, uskim ulicama sa plavo-belim kućama izgrađenim u kikladskom stilu, magarcima koji voze turiste, mačkama koje lenjo spavaju u hladovini vinove loze i beskonačnim bazenima Fira je prvi i pravi izbor.

Sa vrha kaldere je pogled koji puca na udaljena ostrva Kiklada i beskonačno plavetnilo mora.

Kada ste u Firi obavezno posetite Akrotiri koji je je praistorijski grad koji je vrlo dobro očuvan. U njemu se kriju ostaci najvažnijih praistorijskih naselja na čitavom istočnom Mediteranu.

Takodje treba obići Mesa Vouno koji je od 19 veka pne., pa sve do širenja hrišćanstva bio jedini urbani centar na ostrvu. Danas se mogu videti ostaci grada i zidova, koji su dobrim delom koristili pogodan reljef kao prirodni deo tvrđave. Noćni život grada vrlo je bogat, naročito u julu i avgustu. Ako želite da izbegnete gužve na Santoriniju, mozda su najbolji meseci za obilazak maj i oktobar. Ovo posebno važi za sve one koji na Santorini dolaze zbog fotografisanja.

Glavne atrakcije Fire:1. Akrotiri – praistorijski grad
2. Mesa Vouno iz 19 veka
3. crkva Panagia Episkopi sa mermernom kupolom
4. crkva Metropolitan sa predivnim pogledom
5. katolička crkva Jovana Krstitelja I crkva preobraćenja Rozaria
6. Muzej praistorijske Tere
7. Arheološki muzej, Muzej Megaron Gizi, Folklorni muzej, Muzej vina
8. šetnja duž ulice Agion Mina sa predivnim pogledom

Fira Santorini
Fira Santorini

Fira – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *