Murali u selu Pirgi na Hiosu (Chios)

Murali u selu Pirgi na Hiosu (Chios)

U jednom malom selu Pirgi na ostrvu Hios gotovo sve fasade zgrada su ukrašene crno belim dekorativnim muralima, geometrijskim crtežima, koji su oslikani gotovo na svim kućama, bankama, prodavnicama, crkvama…Pirgi je vrlo  interesantno selo koje se nalazi 25 km južno od glavnog grada.Ova vrsta oslikavanja se zove „ksista- xysta“ i potiče iz Đenove. U periodu od 1346-1566 ostrvo Hios se nalazilo pod vlašću Đenove i otuda italijanski uticaj koji se odrazio na dekoracije fasada čije se tehnike  i danas koriste u Pirgi.

tipicna prodavnica u selu
Murali u selu Pirgi na Hiosu (Chios)
Murali u selu Pirgi na Hiosu (Chios)

Ksista dizajn na zidu prikazuje razne geometrijske oblike i figure. Prvo se zidovi koji će se oslikati oblažu mešavinom peska, azbesta i cementa. Kada se to osuši, nanosi se još jedan sloj beloga maltera na vrhu. Na kraju dizajneri iscrtaju oblike na beloj površini i grebu sa viljuškama beli deo i skidaju sve do crnog dela koji je ispod. Zapravo podseća na tehniku graviranja.

Inače je selo Pirgi vrlo jedinstveno selo, jer samo u njemu raste drvo mastic (Pistacia lentiscus)  koje proizvodi specijalnu aromatičnu smolu koja je mnoge ljude još od 14 veka na ovim prostorima učinila veoma bogatim. Zbog toga je i i samo selo izgrađeno u obliku utvrđenja, jer je bio meta stalnih napada gusara. Ova smola iz drveta se danas koristi u razne kozmetičke, medicinske  svrhe, a često i za kuvanje.


Interesantan je i taj podatak za stanovnike ovoga sela da svi izjavljuju da  Kristifor Kolumbo nije iz Đenove već upravo da je lično iz sela Pirgi. Mnoge istoričare su uspeli da uvere u svoju tvrdnju a u selu postoji i kuća Kristifora Kolumba za koju tvrde da je njegovo rodno mesto.

Ako vas put nekada nanese na ostrvo Hios, svakako se potrudite da posetite ovo jedinstveno selo i ljude u njemu.

Murali u selu Pirgi na Hiosu (Chios) – mapa:
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *