milina pilion pelion grcka greece www.mojagrcka (4)
milina pilion pelion grcka greece www.mojagrcka (4)

Milina

Milina

Milina se nalazi na jugu poluostrva, oko 49 km od grada Volosa i 7km od mesta Lefkos. Ovo je malo, slikovito ribarsko selo, u kome se možete lepo odmoriti, daleko od gradske gužve. Samo mesto gleda na dva mala ostrva: Alatas i Prasoudas u zalivu Pagasitik. Plavo tirkizno more, čista voda, prelepe uvale i zeleni maslinjaci, svake godine privlače sve veći broj turista.Ime Milina potiče od slovenske reči „mlin“ – vodenica. Do 1948 godine Milina je bila u sastavu susednog sela Glafko. U okolini su otkrivene ruševine stare hriščanske crkve iz 5-6 veka. Ruševine antičkog grada Olizon, koje se spominju u Homerovim spisima su otkivene blizu Miline i nalaze se izvan mesta na jednom uzvišenju. Ono što je karakteristično za Milinu su živopisne uvale od kojih se mnoge koriste za usidravanje jedrilica i čamaca kao zaštita od jakih vetrova.
Ako ste odselili u Milini možete obići i susedna ostrva Alatas i Prasouda. Do ostrva možete iznajmiti čamac. Ime Alatas potiče od slane močvare preko puta. Ovde se nalazi manastir Agia Saranta koji vredi obići. Na ostrvu Prasouda možete posetiti manastir Zoodocho Pigi.

Plaže u oblasti Milina su uglavnom peščane. Do nekih skrivenih uvala možete doći samo čamcem. U ovoj oblasti ima puno malih nenaseljenih ostrvca, pećina, pustih peščanih plaža. Duž gradske plaže se nalaze taverne i kafići, u kojima možete uz kupovinu pića iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Noćni život u Milini je bogat. Ovde postoji čak i disko klub. Takodje je mesto puno kafića, barova, restorana, ribljih taverni, a leti se ovde održavaju mnogobrojni festivali gde imate priliku da uživate u tradicionalnom grčkom folkloru i muzici. Iz Miline se organizuju izleti za Trikeri tradiconalno grčko selo na krajnjem jugu Pilona.U Milini je posebno dobar sladoled (barem se nama dopao), jedna mala poslastičarnica u centru pravi odličan sladoled po italijanskom receptu. Probajte i vi, pa nam javite utiske.

Milina – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *