Kioni

Kioni

Malo slikovito selo Kioni se nalazi na severoistoku Itake, udaljeno 24 km od najvećeg grada Vathi. Selo je am


iteatralnog oblika, sa kućicama rasutim na obroncima uzvišenja, koje se spušta u malu luku, okruženo prelepim zelenilom. U luci se nalaze ribarski brodići, ali i luksuzne jahte kojima je ovo usputna stanica u obilasku veličanstvene Itake.

Selo su izgradili stanovnici planinskog sela Anogi krajem 16 veka. Najveći broj kuća je uništen u katastrofalnom zemljotresu 1953, dok je ostalo par objekata koji još uvek odišu tradicionalnim mediteranskim stilom. Duž luke su naređane taverne, sa ne baš jeftinom ponudom morskih  specijaliteta. Šetnjom kroz selo, uglavnom ćete čuti engleski jezik jer su glavni stanovnici i posetioci Englezi.
Kioni je komercijalizovan resort koji je uspeo da sačuva autentični izgled sela, a da se pri tome prilagodi savremenim zahtevima turista. Razne ekskurzije brodovima, upravo ovde pristaju u malu luku, gde u prijatnoj atmosferi putnici mogu da se prošetaju mestom u trajanju od sat dva. Tada na kratko nastane gužva, u inače vrlo mirnom i opuštenom mestu Kioni.

Gradska plaža je uska, kamenita i šljunkovita. Postoje sazidane stepenice koje će vas odvesti do nje. Voda je izuzetno čista, bistra i mirna, a na samoj plaži postoji prirodni hlad koji pravi okolno drveće. Zbog izuzetno čiste vode, morski ježevi su česta pojava. U okolini Kionia prema mestu Frikes ima puno lepih šljunkovitih plaža i uvala, idealnih za opušteni odmor i uživanje. Sve smo to mi obišli i slikali u leto 2015. godine, pa možete pogledati slike i odlučiti se baš za Itaku, gde ćete naći pravi odmor od mnogobrojnih turista, na prelepim i slabo posećenim plažama. Ono što je nas posebno fascinralo su zelene plaže Itake.Svuda u Grčkoj je takmičenje u nijansama plave boje koje možete videti na plaži, a u okolini Kionija postoji nekoliko plaža sa zelenom vodom, koja se javlja kao refleksija drveća u beskrajno čistoj vodi.

Kioni – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *