Jerisos

Jerisos

Foto: www.popikalogirou-realestate.gr

Jerisos se nalazi se u severoistočnom delu poluostrva Atos. Od Soluna je udaljen oko 120 km, a od Poligirosa 80 km. Jerisos je jedno od najtradicionalnijih mesta na Atosu u kome živi mnogo lokalnog stanovništva.Kao i ostala mesta na Atosu Jerisos odlikuje kristalno čisto more, duga peščana plaža sa zlatnim peskom uz zeleni pojas sa pešačkom zonom duž koje se nalaze taverne i kafići sa veoma prijatnom atmosferom tokom celoga dana uz bogat noćni život.

Jerisos je nastao još u VII veku p.n.e. kao drevni antički grad Akantos i u to vreme je bio važna luka stare Grčke. Na desetak minuta vožnje od Jerisosa nalazi se Uranopolis odakle su omogućena fantastična krstarenja oko Svete Gore.

Događaji: Jerisos je centar mnogih kulturnih manifestacija kao što su proslava u crkvi Svetog Pavla 29.juna i Proroka Ilije 20.jula

Atrakcije:

– manastir Kakovo (6km od Jerisosa),

– Muzej istorije Jerisosa u staroj Vetrenjači

– Crkva Svetog Pavla

– akvarijum na glavnom šetalištu

– mesto Arneo (poznato po velikom broju stogodišnjaka)

– plaža Kakoudia sa velikim stenama u vodi (1,5 km od mesta)Jerissos – STREET VIEW

Izleti:

– poseta Svetoj Gori i manastiru Hilandar (obavezna viza)

– krstarenje oko Svete Gore

– obilazak ostrva Amulijani– uspon na planinu Atos (obavezna viza)

– izlet u mesta Uranopolis i Nea Roda

– izlet do mesta Stagira – rodno mesto Aristotela

 

Jerisos – mapa
2 Komentara

  1. Evo da napišem nešto o Jerisosu,sa malim zakašnjenjem 🙂 Mesto idealno za odmor,lepa plaža,lepo more,kako reče moj drugar ,slanije i čistije nego na drugim mestima.Jerisos ima odlično snabdevanje kao i vezu sa drugim manjim i većim mestima.Do Soluna se može u dva pravca,preko Poligirosa,i preko Stavrsoa pa auto pute.Prvim putem smo se mi vraćali i mogu da kažem da je put dobar i prolazi kroz veoma lepe predele i lepa stara mesta.U Jerisosu nema gužve štoje nama bilo najbitnije,ni na plaži a ni u gradu uveče.Snabdevanje odlično na 10-15 min. hoda su LIDL I MATOSUTIS.a ima i manjih marketa,prodavnica suvenira,knjižara,park,poslastičarnice,pekare.Uostalom Jerisos je gradić u kome se živi preko cele godine.Ima gimnaziju i čini mi se dve osnovne škole.U blizini Jerisosa par prelepih plaža.Prednjači Xeropotamo a zatim i Kakoudia sa prelepim stenama u vodi koje je more izvajalo.Xeropotamo je idealna za odlazak kada u Jeirosu duva vetar,jer je ova plaža sa druge strane poluostrva gde i Uranopolis tako da je sa te strane mirno i vetra nema,a voda prelepa,a i dosta plića nego u Jerisosu.S tim i toplija.Na samoj plaži postoji mala taverna gde ima sladoled a može se ponešto i pojesti i popiti ko želi naravno.Smeštaj će te teško naći ispod 50e a da je blizu plaže i kvalitetan.Ali red veličina od 40 do 50,a ide i preko ove cene.Zavisi ko šta voli.Ko ode neće se pokajati.Doduše kao što rekoh u prethodnoj,ko šta voli i kome se šta sviđa.Za porodice je idealno,a za neki žešći provod nije.Toliko o Jerisosu a ovo mesto je u razmatranju i ove godine,mada ne idemo svake godine u isto mesto ovo je jedino gde bih se ponovo vratio.

  2. Ove godine ćemo leto provesti upravo u Jerisosu od 25.07 do 05.08.Nadamo se da će nam biti lepo, a kad sa vratimo napisaćemo utiske.Uglavno dosta smo toga pročitali lepog o Jerisosu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *