Itaka – opšte informacije

 Itaka – opšte informacije

Itaka je malo ostrvo veličanstvenstvene istorije. Naučnici veruju da su ostrva Kefalonija i Itaka u prošlosti bila spojena, danas su spojena linijom trajekta Sami (Kefalonija) – Piso Aetos (Itaka).Ukupna površina ostrva je 96 km i odovojeno je od Kefalonije na zapadu kanalom dužine 8,5 km.

Itaka, kojoj je drugo ime Odisejeva domovina, poznata je u celom svietu. Deset godina Homerov junak se borio u Trojanskom ratu, zatim godinama putovao, dok se konačno nije vratio u svoje kraljevstvo i ženi Penelopi, koja ga je sve vreme verno čekala. Itaka je zato postala simbolom nenadmašne pustolovine koja nas mami u svet, a ujedno večne čežnje za domovinom – simbolom strpljivosti i bračne vernosti. Zato ne smijete propustiti priliku da posetite domovinu grčkog junaka.

Na ostrvu danas živi oko 2500 stanovnika. Itaka nije pogođena masovnim turizmom, i posetioci ostrva su mahom rodbina i prijatelji lokalnog stanovništva. Naša ekipa je obišla ovo ostrvo u julu 2015. godine, kako bi napravili što bolju reportažu i lično se uverili u neverovatnu lepotu ovog zelenog ostrva.Glavno mesto Itake je Vathi, mala luka u kojoj živi više od polovine ukupnog stanovništva ostrva. U njemu se nalazi nekoliko hotela i dosta soba za izdavanje, a restorani, taverne i kafići su poređani duž luke. Probali smo hranu i kolače u centru – na visokom su nivou. U večernjim satima teško je pronaći slobodno mesto u tavernama koje se nižu jedna pored druge na obali mora.

Itaka je zalivom Aetos, koji duboko zalazi u ostrvo, podeljena na dva dela, severno i južno. Na severu su smeštena turistička odmarališta i prijatne staze za šetnju, dok se na jugu nalazi prestonica koja predstavlja najvažniju vezu sa Homerom. Popularne plaže se nalaze i na jugu i na severu, mada su nama nekako lepše one na severu, u bliini grada Frikes, na koje veoma retko dolaze turisti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *