Assos

Assos

Assos je jedno od najlepših i najslikovitijih mesta na Kefaloniji. Nalazi se na severozapadnoj obali ostrva, na istoimenom poluostrvu, oko 36 km i 50 minuta vožnje od glavnog grada Argostolija.


Luka Assosa ima oblik potkovice iz vazduha, a čitav zaliv je ispunjen prelepom tirkiznom bojom mora koja daje nazaboravan pejzaž. Pri samom dolasku i spuštanju prema Assosu, videćete da je put pun krivina, ali sa glavnog puta se pruža prelep pogled na mesto i čitav zaliv. Na vrhu brda dominira velika mletačka tvrdjava iz 16 veka sa još veličanstvenijim pogledom na Assos i ceo zaliv sa mnoštvo malih laguna i pećina.

U samom mestu se nalazi mala luka, i pregršt malih, lepo uredjenih kućica u raznim bojama u uzanim  ulicama, obrasle lijanderom i prelepom bugenvilijom ciklama boje. Moglo bi se reći da Assos još uvek odoleva masovnom turizmu. Preporučujemo ga svima koji vole mirna mesta, sa odličnim tavernama, i gde nema noćnih klubova i buke.  Glavni trg u Assosu nosi naziv Pariz, u znak zahvalnosti Francuskoj koja je pomogla Grcima u obnovi mesta posle zemljotresa.Gradska plaža u Assosu je šljunkovita, sa čistom tirkiznom i plitkom vodom. Na njoj se mogu iznajmiti ležaljke sa suncobranima, a na samom prevoju na 20-tak metara od nje, se nalazi još jedna mala uvalica sa plažom na kojoj ima prirodnog hlada. Pošto je u pitanju zaliv, voda u moru je izuzetno topla i bez talasa. Ako želite da razbijete monotoniju u ovoj opuštenom ambijentu, za 15  minuta vožnje od Assosa stižete na najlepšu plažu Kefalonije – čuvenu Mirtos plažu. U julu 2015. naša ekipa je krenula tim putem, koji je u prekidu od poslednjeg zemljotresa, pa je u upotrebi okolni put preko planine (kojim je potrebno pola sata).  Nadamo se da je to privremeno, tako da se nadamo da će ova informacija o 15 minuta vožnje zaživeti već 2016. Takodje da napomenemo da oko celog poluostrva ima puno malih uvala sa prelepim plažama i pećinama za koje vam treba čamac.

Tvrdjava Assos

Ova mletačka tvrđava je jedna on najvećih u Grčkoj sa koje se pruža fantastični pogled na samo mesto i okolinu. Posle razornog zemljotresa 1953 dosta je uništena, tako da možete da vidite samo ostatke nekadašnjih crkava (crkvica Svetog Marka), kapela, zvonika i kapija. Od prvobite 4 kapije danas su očuvane samo dve. Tvrđava je podignuta 1593 godine radi zaštite stanovništva od gusarskih napada, od strane Janisa Monceniga. Ovde su se vodile velike bitke tako da je tvrđava imala značajnu stratešku ulogu u odbrani mesta i luke u kojoj su bile usidrene mletačke galije.
Za vreme drugog svetskog rata, ovde se nalazio zatvor za nemačke zarobljenike, gde se još uvek mogu videti zatvorske ćelije. Posle drugog svetskog rata, ovde je opet  zatvor ali sada za političke zarobljenike, koji su svoju kaznu služili tako što su obrađivali zemljište uz obalu.

Iz centra mesta vodi lepa staza do tvrdjave. Za sve one koji su avanturističkog duha, i sve one kojima nije naporno, iskreno savetujemo da se popnu do tvrdjave. Najbolje je u jutarnjim časovima ili predveče, zbog velike vrućine. Do vrha vam treba oko 40 minuta (1.8 km). Na pola puta do gore se nalazi crkva Bogorodice, gde se možete odmoriti i napraviti par dobrih fotografija luke. Zbog veličanstvenog pogleda odozgo, ovaj napor se u svakom slučaju isplati. Svakim korakom pogled je sve lepši. Mi smo krenuli po najvećoj vrućini i verujte da je nismo baš mnogo osetili, posmatrajući lepote Assosa i okoline. Unutar tvrđave nalazi se manastir (zatekli smo ga zatvorenog), a tvrđava je osvetljena tokom noći.

Film o AssosuMapa Assosa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *