Grad Kavala

Grad Kavala

Grad Kavala se nalazi na padinama planine Simvolo i jedan je od najživopisnijih gradova u Grčkoj. Istorija grada datira još iz praistorije, a prvobitno jezgro grada sa naseljem potiče iz 7 veka pre nove ere. Kavala je uvek imala strateški položaj i veliki ekonomski značaj tokom vekova, povezujući Istok sa Zapadom.


Stari grad – Panayia

Najvažnije znamenitosti starog grada Kavale se dvorac, Akropolj, Imaret i stari svetionik na kraju ulice Theodorou Pavlidou. Obeležje starog grada je trg Muhameda Ali Paše na kome dominira njegova statua. Tu se nalazi i njegova kuća Konaki koja je sagrađena krajem 18 veka, kao i Bogorodična crkva izgradjena na ruševinama stare postvizantijske bazilike. Obilazak oko Muhamed Ali Pašine ulice, će vas dovesti do najstarijeg dela grada Husein begove džamije, u narodu poznate i kao Muzička džamija.

Moderan grad
kavala mojagrcka leto greece (1)Kavala ima jedinstven karakter koji se oslikava kroz neoklasična zdanja velikih duvanskih skladišta koja postoje u gradu. U prošlosti su je zvala „Meka duvana“ gde je u fabrikama radilo hiljadu radnika duvana. Njihove crno bele fotografije danas krase zidove Muzeja grada. Danas Kavalu krase moderne zgrade, izmedju kojih ima pregršt malih ribljih taverni. Najpopularnije mesto za susretanje je trg Elefherias, dok je najprometnija ulica Megalou Alexandrou – pešačka ulica sa puno šik prodavnica, kafića, barova i jednim duvanskim magacinom koji je transformisan u šoping centar. U blizini Eelefherias trga je scensko naselje Agios Nikolaos gde se nalazi istoimena crkva, koja je nekada bila džamija. Na drevnom stubu, prema predanjima, se nalazi otisak stopala apostola Pavla, iz vremena kada je prvi put posetio Makedoniju. 

Galeriju slika pogledajte na našoj facebook strani
 

Sedam važnih objekata Kavale

1.Tokos Hall (1879 godina) Ovo je rezidencija duvana farmera Tokosa koji je korišćen kao konzulat Italiji u periodu (1879-1880.) U njemu su karakteristične Otomanske, neoklasične i barokne stvari.

2.Škola starih devojčica, neoklasična zgrada koja je danas 10-ta Osnovna škola u Kavali

3.Veliki klub (Megali Lesxi) iz 1900. Neoklasična zgrada u kojoj je smeštena gradska biblioteka.

4.Gradska skupština (1890) bivše sedište madjarskog trgovca duvanom Pierre Herzoga.

5.Wix Hall (1898-1900) korišćen kao rezidencija nemačkog barona Adolfa Wixa Zsolna do 1925. Od 1989 ovde sedi opštinska vlast Kavale

6.Katolična misija (1888-92) zgrada gde je smešten francuski konzulat i škola francuskog jezika.

7.Opštinski magacin duvana (izgradjen 1900) sa karakterističnim otomanskim, neoklasičnim i baroknim elementima.

Kamares
Kamres lukovi su zaštitni znak Kavale. To je akvadukt sagradjen 1550 godine od strane sultana Sulejmana II Veličanstvenog, koji je u 19 veku renoviran i koji je služio za potrebe vodosnabdevanja Kavale. Ova monjumentalna konstrukcija je 52 metra visoka, i sastoji se od 60 prelepih lukova. Na samom Kamaresu su smeštene prelepe kuće i pregršt prodavnica iz 20 veka.

Dvorac i Akropolj

Akropolj je izgradjen od strane Turaka izmedju 1425 i 1530 godine na ruševinma vizantijskog zamka. Sastojao se od unutrašnjih i spoljnih zidova koji su povezivali Akropolj sa zidovima poloustrva Panayia. Dvorac je sagradjen u vreme kada se rat vodio lukovima, strelama i mačevima pa iz tog razloga nije se mogao dovoljno odbraniti. Od 1700 godine postaje zatvor i mesto izgnanstva.

Imaret

Imaret je impresivna zgrada podignuta od strane Mehmed Ali Paše (1769-1849) svom rodnom gradu. Ali Paša je ovde rodjen, ali je kasnije postao vladar Egipta. Nalazi se na zapadnoj strani Starog grada i zauzima prostor od 3500m2. Imaret je renoviran od strane Misirians -porodice trgovaca duvanom. U ovom kompleksu su se nalazile verska škola, verske obrazovne fondacije, kuhinja, dva mestzita (prostor za molitvu), osnovna škola, kancelarije i sl. Posle rata izmedju Turske i Grčke, na početku 70tih godina, Imaret je bio naseljen izbeglicama. Danas je Imaret renoviran i predstavlja luksuzni hotel.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *