Fava plaža, Sitonija

Fava plaža, istočna Sitonija

Jedna od naših omiljenih plaža na Sitoniji


Kristalno čisto more je osnovna karakteristika Sitonije. Bez prevelike gužve i buke ćete uživati u svakom danu odmora na ovom grčkom biseru. Sitonija je kao stvorena turiste koji vole aktivan odmor. Sitonija se nalazi na rasksrnici Halkidikija. S obzirom na geografski položaj sa Sitonije je dostupan Solun, Kasandra i Atos.

neobicne stene na Favi

Fava plaža se sastoji od 6 uvala. Nalazi se južno od mesta Vourvourou.  Do nje ćete doći tako što od skretanja za plažu Karidi produžite pravo i vozite sve dok na naiđete na naselje u borovoj šumi sa velikim porodičnim vilama. Na raskrsnici, produžavate pravo, a nakon 50m do 100m put se račva i idete desno do obale. Doći ćete do naselje koje se zove Fava.  Plažu obično posećuju samo lokalci i naši turisti pa obično nema gužve.

Do ove plaže ne postoje nikakva obeležja. Plaži se može prići autom na nekih 50m i postoji mali parking.

nestvarne boje Fave

Plaža Fava je veoma blizu plaže Karidi, ali za razliku od nje, nema dugačak plićak već se dubina postiže brzo i odgovara plivačima, ali ne i ljubiteljima brčkanja u plićaku. Za razliku od Karidija koja je uvek ima mirnu vodu, Fava često ima talase. Obala je peščana, dok je morsko dno sa sitnim oblucima. Nakon toga je sitan pesak.


Fava je dobro čuvana tajna meštana Vourvourou-a, gde se oni sklanjaju od gužve i uživaju u lepotama svog mora i prirode. U zaleđu plaže nalaze se predivne i raskošne vile bogatih Grka, uglavnom iz Soluna.

Plaža nije organizovana, nema ležaljke, suncobrane ni barove, pa je potrebno da sa sobom ponesete opremu, ali i hranu i vodu. Ako se uželite plivanja, uživanja na lepoj plaži, bez gužve, muzike i zbijenih ležaljki, ovo je pravo mesto za vas. S obzirom na zaleđe i atraktivne stene, popodne na plaži ima dosta hladovine.

Naša preporuka je da svakako posetite plažu Fava i istinski uživate u nestvarnoj prirodi i moru. Ambjent na Favi deluje kao neko tropsko područje, gde slikovite i neobične stene pružaju nesvakidašnje pejzaže. Jedina zamerka je što se dešava da u popodnevnim časovima  zamuti voda, što je veliki problem cele istočne obale na Sitoniji.

Fava plaža, Sitonija – mapa

Opkoljeno zalivima Egejskog mora ovo poluostrvo se po razuđenosti svoje obale dosta razlikuje od ostatka Halkidikija. Na Sitoniji ćete naći najlepše uvale, stenovite i izolovane plaže, skrivena mesta, netaknutu prirodu… Sve ono što čini pravu morsku divljinu. Sela koja su neposredno u blizini obala će vas očarati svojim živopisom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *