Epidaurus

Epidaurus
Epidaurus je jedan od najvažnijih antičkih lokaliteta u Grčkoj. Nalazi se u istočnom Peloponezu, 62km južno od Korintskog kanala i pripada prefekturi Argolis. Epidaurus je svetilište Asklepija, Boga isceljenja, sina Apolona. Bio najpopularniji zdravstveni centar drevnih vremena, pod nazivom „Asclepion“.

Prema mitu, Asclepius će se pojaviti u njihovim snovima i izlečiti sve njihove bolesti. Pretpostavlja se da je lečilište imalo taj status zahvaljujući brojnim termalnim izvorima.

Epidaurus ima pozorište u čiju veličanstvenost možete da se uverite i dan danas. Pozorište je u potpunoj harmoniji sa svojim okruženjem, karakteriše ga odlična akustika pa je zato bilo omiljeno mesto za održavanje ne samo pozorišnih predstava već i drugih svečanosti tog doba. Svaki gledalac može savršeno čuti šta se događa na centralnoj bini bez obzira gde se sedi. Čak i mali kamenčić koji se ispusti u centru pozornice, može se čuti iz svakog sedišta pozorišta.

Neobično je to das u se u ovom pozorištu održavale i rvačke borbe, jer su Grci visoko cenili sport.

Istorija Epidaurusa

Prema predanju, bog Apolon je obožavao Epidaurus, koji je postao poznat kao rodno mesto Asklepija (koji je kasnije postao bog lečenja) i najvažnije svetilište klasičnog sveta.Epidaurus je postao poznat tek sredinom 5. veka nove ere i to kao hrišćanski centra za lečenje. Veruje se da je jedan od načina lečenja bio u direktnoj vezi sa zmijskim otrovom. Neobično je i to da su se u ovom centru već tada radile operacije i lečili pacijenti biljnim lekovima.

Neka sela u ovoj oblasti i danas izgledaju kao da ih vreme nije dotaklo. Posetioci su obično oduševljeni činjenicom da izgled sela i dalje odgovara Homerovim opisima. U ovoj oblasti Peloponeza možete videti brojne spomenike Grčke kulture starog doba. Mesta su veoma živopisna sa tradicionalnim kućama i uskim ulicama.

Plaže na Epidaurusu

Palia Epidaurus plaža: plaža na obalama grada Palia naziva Gialasi. Duga je 1 km i sastoji se kako od šljunka tako i od peska, okružena bujnim zelenim borovima. Plaža ima turističke objekte, pa je malo narušeno opšte važeće pravilo da se zadrži što je moguće izvorniji izgled čitave oblasti. To turistima omogućava da se “vrate” periodu filozofa i drugih staro-grčkih mislilaca.

Kako do Epidaurusa
Odlična je povezanost atubuskim linijama sa svim okolnim mestima, ali i sa Atinom.

Vreme u Epidaurusu

Klima Epidaurusa je blaga mediteranska. Leto je toplo, suvo, nebesko plavetnilo zanosnih boja, a zima je obično kišovita. Kao i ostali gradovi na Peloponezu, Epidaurus nema jake klimatske varijacije.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *