Elafonisi plaža

Elafonisi plaža

Na krajnjem jugozapadu ostrva je jedinstvena plaža Elafonisi. Sastoji se od velikog broja kamenih i peščanih sprudova odvojenih plitkom vodom kojom se krećete prelazeći sa spruda na sprud. Iako gleda na otvoreno more voda je čista i mirna, bez velikih talasa. Udaljena je na sat i po vožnje od Hanje.Plaža: pesak, plitka voda

Veoma je teško rečima opisati lepotu Elafonisi plaže u Haniji. Plaža poseduje beli pesak koji daje kristalno bistroj vodi razne lepe boje i nijanse plave, dok na nekim mestima pesak ima izuzetnu roze nijansu što je osnovna specifičnost ove plaže. Ako želite da plivate, morate da hodate daleko po izuzetno plitkoj i toploj vodi. Elafonisi je idelana za porodice sa malom decom.

Uzak pojas toplog mora odvaja plažu od malog ostrva koji se nalazi tačno preko puta plaže do kojeg možete doći pešice. Na ostrvu je sahranjeno 38 žrtvi koji su nastradali kada se austrijski brod tu nasukao 1907 godine. Na ostrvu je postavljen krst kao i kapela sa svetionikom na jugozapadnoj strani.

Plaža Elafonisi i njena okolina su pod zaštitom projekta Natura 2000 koje je sprovdena u cilju zaštite i očuvanja prirodne okoline. Mere su sprovedene zbog velikog broja turista koji dolaze na ovu prelepu plažu. Zabranjeno je iznositi roze pesak sa plaže i brati i dodirivati razne vrste biljaka koje rastu u ovom području.Na plaži Elafonisi je obično gužva, ali plaža je dugačka tako da možete naći neko mirnije mesto sa strane. Na plaži postoje kantine, spasilac, suncobrani sa ležaljkma, toalet koji se naplaćuje.

Mapa plaže Elafonisi

2 Komentara

  1. Na mapi mi se čini da je ova plaža na severozapadu Krita… Ili samo na zapadu?

    Uzgred, kad se popunjava forma za komentar, piše Vam: „Vaš e-mail eće biti objavljen.“ – greška je jedno slovo, samo da li manjak (pa treba da stoji „neće“) ili je jedno slovo višak (možda je „će“)? 🙂

    Pozdrav
    Zoran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *