Dolina Tempe

Dolina Tempe

Dolina Tempe (Gr. Tέμπη, Témpi) je veličanstveni kanjon, veoma sličan čuvenom Samaria George na Kritu (možete pročitati na našoj stranici o Kritu). Lokalno stanovništvo ga zove „Veliki kanjon“ i tvrde da je jedan od najlepših delova Grčke.

Na nekih desetak kilometara od poznatog letovališta Nei Pori, prostire se u dužini 0d 20 km, široka na nekim mestima čak 25 metara, sa stenama koje štrče u visinu do čak 500 metara.

U sredini kanjona nalazi se grčka pravoslavna crkva Agia Paraskevi (iz XIII veka), koja je veoma značajna za Grke iz regiona. U blizini se nalazi most preko reke Pinios i izvor veoma čiste i hladne izvorske vode.

Dolina Tempe Larisa

Ovaj kraj je bio poznat i u antička vremena, tako da postoje i legende vezane za ovaj veličanstveni kanjon. Kako legenda kaže, Bog Apolon zaljubio se i jurio prelepu nimfu Dafni, koja je tražila od majke da je sakrije, a ova je pretvorila u drvo lovora. Zbog ove legende, drvo lovora u Grčkoj se naziva „Dafni drvo“. Nekada se tu nalazio zamak Orias, a sada se može doći do kule sa koje se pruža veličanstven pogled na dolinu.

Ranije su se ovde sekli grane lovorovog drveta koju su imali čast da ponesu pobednici na Olimpijskim igrama.

Dolina Tempe – mapa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *