Asprovalta

Asprovalta

Na samo 8 km od mesta Stavros i 80 km od Soluna nalazi se letovalište Asprovalta.Asprovalta se nalazi u Strumskom zalivu, a na samo 500 metara od nje se nalazi popularno letovalište Nea Vrasna. Na istoku je planina Pangeo čiji najviši vrh iznosi 2000 m, dok se na zapadu nalazi planina Stratoni a na severu Kerdlio. Okruženo planinama, prelepim zelenilom, mesto je idealno za sve ljubitelje prirode,a pre svega za treking i biciklizam.

Asprovalta je je u potpunosti uredjeno mesto, lepo dizajnirano sa sredjenim kućama i ulicama, prelepim parkom sa fontanama. U samom mestu živi oko 3.500 ljudi. Ima pregršt prodavnica (preko 300), butika, parkova za decu. Mesto ima čak i svoj narodni muzej. Idealna je za porodični odmor sa malom decom, ali i za mlade koje vole bogat noćni život po kome mesto ne oskudeva.

Plaža u Asprovalti je prostrana i dugačka 3 km, sa sitnim belim peskom. Ona se nadovezuje na plažu u mestu Stavros. Na njoj retko-kad ima gužve. Zbog izuzetno čiste vode, poseduje Plavu zastavicu. Uz samo plažu je prelep drvored koji će vas odvesti do Nea Vrasne, koja takodje ima dugačku peščanu plažu. Na plaži postoji teren za odbojku, fudbal, stoni tenis.

Oko Asprovalte se nalaze brojna arheološka nalazišta: Stagira (rodno mesto Aristotela), Amfipolis, Filipi, pećina Alistratis i crkva Svetog Djordja. U Crkvi Svetog Đorđa se čuva ikona Svetog Đorđa iz 16 veka.Zbog blizine Soluna, iz Asprovalte se često organizuju ekskurzije za šoping ture i waterlend u Solunu, kao i odlazak na Svetu Goru Atos i obilazak Uranopolisa.

Asprovalta – mapa

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *