afissos-pelion-pilion-grcka
afissos-pelion-pilion-grcka

Afissos

Afissos

Na samo 26 km južno od grada Volosa se nalazi živopisno letovalište Afissos. Afissos se nalazi na zapadnoj strani poluostrva Pilion, ali geografski obuhvata južne padine planine Pilion sa prelepim pogledom na zaliv Pagastikos. Nekada je bio malo ribarsko selo, a danas je Afissos postao vrlo posećen i uredjen turistički centar.Afissos je na odličnoj poziciju za istraživanje i obilazak južnog Piliona. Ovo mesto preporučujemo za sve one koji stvarno žele da se odmore od gradske gužve i buke i idealno je za porodični godišnji odmor.

 
Afissos se proteže na brežuljcima gde su rasute prelepe, kamene, bele kuće Piliona. Izgradjen je u obliku amfiteatra, okružen bujnim zelenilom. U centru mesta se nalazi mala luka. Ovo prelepo mesto se spominje u grčkoj mitologiji – kao drevni grad Afetes, gde se veruje da su Džejson i Argonaut sa svojim brodom pristalu baš u luku Afissosa, da se snabdeju vodom i nastavili svoj dug put za Colhis. Na centralnom trgu se nalazi izvor – fontana koji će vas odlično rashladiti u vreloj letnjoj sezoni.

U samom mestu postoji puno taverni, restorana, barova, kafića, marketa, apoteka i ostalog sadržaja za udoban odmor. U avgustu mesecu je mesto preplavljeno gostima, gde najviše ima posetioca iz grada Volosa, koji tradicionalno biraju ovo mesto za svoj odmor. Tokom leta u Afissosu se organizuju razni kulturni dogadjaji od kojih je najpoznatija “Argonautika“ gde su organizuje mnoštvo pozorišnih predstava i koncerata.

Afissos – Street view

Afissos u svom okruženju prema jugu i severu ima prelepe peščano- šljunkovite plaže (Kalofteri, Lagoudi i Ambovos) od kojih su neke uredjene, a neke ne. Ovde smo ih opisali ukratko, a svaka ima svoju zasebnu stranu, na kojima je detaljan prikaz sa slikama.Neposredno pre ulaska u mesto iz pravca Volosa, nalazi se plaža Kalifteri, koja je izuzetno duga peščana plaža, sa dosta prirodnog hlada, idealna za porodični odmor jer je okružena gustom šumom.

Na samoj plaži se nalazi Argonautički park, restoran, barovi. Plaža je dobro uredjena, a ležaljke se iznamljuju uz plaćanje pića, kao i svuda u Grčkoj. Kalifteri plaža ima Plavu zastavicu zbog izuzetno čiste vode. Na njoj se organizuju razni sportovi na vodi. (jedrenje, skijanje na vodi, škola ronjenja..)

Druga plaža je Lagoudi koja je mala, peščano-šljunkovita plaža. Poseduje žuti pesak, koji pri ulasku u vodu prelazi u fini šljunak. Nalazi se na izlazu iz mesta Afissos, gde vam treba 5 minuta lagane šetnje do plaže. Do plaže se spuštate niz kamene stepenice. Ovu plažu takodje preporučujemo za porodični odmor i sve one koje vole mirnije plaže. Na plaži ćete uglavnom sresti grčke porodice sa malom decom i frižiderima koji tu borave ceo dan u danima vikenda. Obavezno ponesite sve sa sobom, jer na plaži nema nikakvog sadržaja, osim jednog malog tuša i kabine za presvlačenje.Abovos plaža je vrlo popularna plaža koja privlači mnogo turista. Izuzetno je dugačka plaža, prekrivena glatkim šljunkom. Voda je besprekorno čista sa nijansama plave i zelene. Iznad plaže postoji nekoliko restorana i barova gde se možete osvežiti i pristojno jesti. U jeku sezone na Abovos plaži može da bude gužva. Plaža poseduje sopstveni parking i većim delom je prekrivena ležaljkama i suncobranima. Na plaži se organizuju razni sportovi na vodi, tako da je Abovos izuzetno popularan kod mladje populacije.

Afissos – mapaJedan komentar

  1. Divno mesto, Lagoudi je najbolja plaza od te tri! Malo je nasih tamo, sto je nekima od nas bas bitno ;-)!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *