Uranopolis

Uranopolis

Uranopolis je malo ribarsko mesto na severu Atosa, i predstavlja zadnju turističku lokaciju i granicu prema Svetoj Gori – Atosu. Ujedno je i početno polazište za sve one koji se odluče da posete Svetu Goru i manastir Hilandra. Mesto se nalazi u podnožju planine Atos.U Uranopolisu imate puno malih radnji sa raznim verskim motivima i ručnim radovima monaha sa Svete Gore.

Kristalna plava voda oko Uranopolisa je puna je raznoraznih ribica i morskih stvorenja. Galebovi su regularni stanovnici, a ako imate sreće videćete i delfine koji proviruju na površini vode. U okviru Uranopolisa ima puno odličnih hotela, sa sopstvenim plažama od kojih većina poseduje plavu zastavicu.

Preko puta Uranopolisa se nalazi prelepo ostrvo Amulijani koje je poznato po čistoj vodi i zelenoj tirkiznoj boji mora. Mestom dominira vizantijska stara kula i pristanište. Vizantijska kula je iz 14 veka i danas predstavlja muzej u kome se nalaze hrišćanski antikviteti sa Halkidikija.Ako ujutro poranite videćete mnogo sveštenih lica koji se skupljaju oko pristaništa i čekaju svoj prevoz za Svetu Goru. Ovde dolaze i loklani ribari koju nude svežu ribu, kao i razni brodovi koji organizuju obilazak Atosa i ostrva Amulijani.

Noćni život Uranopolisa je raznovrstan. Postoje mnogobrojni restorani, tradicionalne taverne, barovi, kafići, poslastičarnice… Zalasci sunca sa pristaništa su nezaboravni.

U Uranopolisu se nalazi srpsko predstavništvo preko koga možete dobiti vizu za odlazak na Svetu Goru i posetiti manastir Hilandar. Organizaciju odlaska na Hilandar možete završiti i u Srbiji preko raznih asocijacija i srpske pravoslavne crkve.

Atrakcije:

– Vizantijska kula iz 14 veka na obali

–  stari rimski grob 1 km od Uranopolisa

– gradska crkva sa zvonikom i drvenim narteksom

– ostrvo Amulijani preko puta

– ručni radovi monaha u prodavnicama suveniraIzleti:

– poseta Svetoj Gori i manastiru Hilandar (obavezna viza)

– krstarenje oko Svete Gore

– obilazak ostrva Amulijani

– uspon na planinu Atos (obavezna viza)

– izlet u mesta Jerisos i Nea Roda

–  poseta Solunu

Uranopolis – mapa:
Jedan komentar

  1. Prelepo more i pogled ka Atosu, resorti sa 4 ili 5 zvezdica na prilazu Uranopolisu- lepsi deo Halkiidija u svakom slucaju.
    Ali…samo mesto je prulicno odbija tolikim prodavnicama koje prodaju iskljucivo verske suvenire vezane za Hilandar( mada sam pravoslavne vere i ‘ verujuca’ osoba!).
    Restorani skromni, podlasticarnice prosecne, od stampe samo nemacki i grcki casopisi.
    Ali , ipak mesto je lepo posebno za krace boracke i ishodiste za Svetu goru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *