Početna / Tesalija / Pilion / Trikeri
trikeri-selo-trikeri-vilage-pelion-pilion-grcka-greece-www.mojagrcka-33
trikeri-selo-trikeri-vilage-pelion-pilion-grcka-greece-www.mojagrcka-33

Trikeri

Trikeri

Na krajnjem jugu poluostrva Piliona nalazi se selo Trikeri u samom ulasku u zaliv Pagastikos udaljen oko 81 km od grada Volosa.Trikeri se nalazi visoko u brdu, a ispod njega se nalazi mala ribarska luka Agia Kiriaki. Samo selo izgleda kao prirodni balkon koji gleda na more. Ko želi da poseti ovo veličanstveno selo, mora da vozi skroz na južni rt Piliona, gde će imati priliku da uživa u pogledu na prelep Trikeri zaliv sa pregršt malih divljih plaža usput, na kojima se možete rashladiti, a verovatno ćete biti jedini posetioci.

 
Do Trikerija sve do 1970 se nije moglo doći glavnom magistralom kopnom, već je glavna komunikacija bila preko mora. Kada dodjete u selo, imaćete utisak da je ovde vreme stalo, jer sve izgleda kao u ranim 60 tim godinama. Uske kaldrmisane ulice, prekrasan mali trg sa klupicama na kojima sede stariji ljudi, predstavlja jedinstveni pejzaž. Trikeri je sačuvao stari i tradicionalni karakter, a ima vrlo zavidnu nautičku prošlost i istoriju. U 18 veku Trikeri je imao jednu od najvećih komercijalnih flota i aktivno je učestvovao u revoluciji Piliona 1821 gde je ustupajući svoje brodove, pomagao hrabre grčke pomorce i mornare.

Za sve ljubitelje trekinga postoje stari kameni putevi koji vode iz sela Trikeri do sela Kotes i male luke Agia Kiriaki koja je udaljena 4 km od sela. U mestu se organizuju razne tradicionalne i kulturne manifestacije i festivali tokom Uskrsa i 1 Maja, uz tipični grčki folklor i muziku. Ako budete dovoljno srećni možete videti lokalno grčko venčanje. Žene Trikerija nose lepu zlatno vezenu nošnju tokom svih seoskih svečanosti, i ta tradicija živi i dan danas.

Glavne atrakcije sela su crkva Agios Athanasios iz 1799 godine, crkva Agii Anargiri iz 1781 godine kao i crkva Agia Triada sa drvenim pozlaćenim prestolom Napoleona, i drvenim ikonostasom iz 1739 godine. Trikeri je specifično selo Piliona gde su preci nekada bili slavni pomorci, ribari, sakupljači morskih sunđera, poznati kapetani… Još uvek ima autentičnih kuća iz 18 veka, koje svedoče o bogatoj i burnoj prošlosti Trikerija.U samom selu smo sreli mnogo Francuza i Nemaca koji su ovde kupili kuće i provode miran život uživajući u svojoj penziji.

 

Trikeri – mapa

 
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi buduću posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 3.7 ( 2 votes)

Pročitajte...

vromoneri-plaza-vromoneri-beach-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-41

Vromoneri plaža

Vromoneri plaža Vromoneri je šarmantno i veoma malo mesto na jugu Pilona koje se nalazi …

tzasteni-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-4

Tzasteni plaža

Tzasteni plaža   Tzasteni je mala plaža koja se nalazi u zaliivu Pagasitikos na jugo-zapadu …

2 Komentara

  1. Provescu Uskrs u Afissosu, pa bih skoknula do ostrva. Da li postoji trajekt i za prevoz auta sa juznog dela Piliona ili iskljucivo iz Volosa?
    Hvala unapred!

    • Poštovana Tanja, koliko smo upoznati trajekt postoji sa južnog dela Piliona za ostrvo Trikeri. To je malo ostrvo, tako da čak i ako ima trajekt iz Volosa, male su šanse da ide u periodu van sezone. Srećan put i pošaljite nam neku fotografiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

3 × five =