Olimpiada

Olimpiada

Olimpiada je jedno od manjih sela u Solunskoj regiji, sa oko 700 stanovnika, ali sa mirnim plažama i mesto koje veliki broj turista poseti tokom sezone, pa makar na jedan dan.Olimpiada se nalazi na 91 kilometar od Soluna, samo 10 kilometara od Stavrosa, 15 kilometara od Asprovalte, a najbliži aerodrom  je Termopolis  koji je udaljen od samog mesta oko 110 km. Olimpiada se nalazi na putu od Asprovalte ka Uranopolisu, između Stavrosa i Uranopolisa. Ovo je mesto koje posete svi koji se u Solunskoj regiji nađu sopstvenim prevozom, posebno ukoliko ste se uputili ka Svetoj gori. Ukoliko nemate svoj prevoz i niste vozač, a imate želju da posetite Olimpiadu, imate autobus koji sa kružnog puta u Stavrosu krece rano ujutru i vraća se u popodnevnim časovima. Cena karte je oko 1 euro, a najbliža plaža je na samo par minuta od mesta gde izađete iz autobusa u Olimpiadi.

Mnogim poštovaocima filozofije će biti zanimljv podatak da se Olimpiada nalazi na samo 28 km od mesta Stagira, rodnog mesta čuvenog grčkog filozofa Aristotela. Na putu ka Stagiri nalazi se prelepa park-tegija Katafigio Agrias Zois Krioneri Kalogeriko. Nešto istočnije je takođe park-regija koja je bogata vegetacijom, Katafagio Agnas Zois Brostomnitsa.Olimpiada je prelepo malo mesto koje izlazi na Egejsko more, ali je ušuškano pa su plaže uvek čiste sa mirnom vodom. Kao kruna iznad celog sela nalazi se tvrđava sa koje se prelepo vidi celo mesto i more tako da je divno mesto za popodnevnu šetnju ukoliko se zasitite plaže. Ako ste smešteni u Olimpiadi ili u blizini, početkom jula nemojte propustiti festival koji je posvećen školjkama. U samom mestu se nalaze sve potrebne službe, benzijske pumpe, ambulanta, pošta, supermarketi, prodavnice, taverne, restorani, kafici, prodavnice suvenira i nakita. Cene boravka u apartmanima i privatnom smeštaju u Olimpiadi su veoma povoljne, upravo zbog toga što svako ko ovde letuje mora imati svoj auto ili bar iznajmiti auto zbog odlaska na okolne plaže. Ovo je divno, mirno mesto za pravi odmor, jer nema nocnog života i galame, glasne muzike i stresa.

U samom mestu postoji više plaža koje su manje-više povezane uskim puteljcima jedna sa drugom. Veliki broj turista ipak ide na udaljenije plaže, na koje je lakše ići kolima, jer gradske plaže znaju biti nepristupačne i ne toliko opuštajuće. U okolini Olimpiade se nalazi par plaža, Babylon, Zepko, Zougla, Totos, Kefalos, Proti, Sykia. Većina plaža ima barove i kafiće, WiFi internet, hranu, grickalice, hladnu vodu i dosta mesta za peškire i ostalu opremu za plažu. Sasvim je normalno doneti svoju hranu u pokretnom frižideru i provesti ceo dan bez da potrošite ijedan jedini euro na plaži.Gradska plaža u samoj Olimpiadi je obično popunjena lokalnim vikend turistima, grcima koji žive u okolini i žele par dana da provedu na moru. Ova plaža je duga i kao podlogu ima pesak ali je ulaz u more problem ako ste u delu gde ima dosta morskih ježeva, tako da birajte dobro ulaz u more ili koristite betonski dok sa kog je voda odmah oko 1,5 metar duboka. Plaža je prava slika i prilika Grčke, na početku plaže je mala crkva od koje se pogled širi na peščanu plažu, par barova na plaži, tuševe i taverne a sve je okruženo planinama i savršeno mirisnim tamno zelenim rastinjem. Ova plaža nema prirodnu hladovinu pa je dobro poneti suncobran sa sobom.

Proti je plaža sa belim peskom, kao i Babylon, dok je pesak nesto krupniji i tamniji, više žute boje na ostalim plažama. Proti se nalazi na samo 1 km od Olimpiade i to je plaža koja se nalazi ispod same antičke Stegire, rodnog mesta Aristotela, plaža je peščana, bez hladovine, i ne toliko plitkom vodom kao na drugim plažama. Voda je bistra i čista.  Na plaži se nalazi jedan beash bar i ima funkcionalnih tuševa.

Totos plaža je isto tako peščana plaža, sa puno ležaljki, turista, ali ne puno dece, jer je ulaz u more malo škakljiv. Veliko kamenje je na samom ulazu u more pa ovo možda nije najbolji izbor za sve one koji letuju sa decom. Na plazi se nalazi bar u kom možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Zougla je najmanja plaža i na njoj skoro nikada nema mesta i skoro cela plaža je pokrivena ležaljkama. Nema puno hladovine, skoro nikako, tako da je najbolje da nosite svoj suncobran ili ga morate iznajmiti ako ste ceo dan na plaži. Ako krenete na plažu Kefalos, nemojte voditi svoju decu, jer je prilaz plaži veoma nepristupačan i nije moguće doći do plaže kolima.

Babylon je najposećenija plaža u okolini Olimpiade jer je dovoljno velika za svu opremu koju nosite na plažu, dugačka je oko 300 metara i oko 50 metara široka tako da niko nikome ne smeta. Na samoj plaži se nalazi mreža za odbojku na pesku, tuš, lep beach bar gde se možete osvežiti kakvim hladnim pićem i bar u kom je čist i lep toalet i tuš. Voda je na ovoj plažu čista i dugo možete gaziti kroz vodu pre nego uđete u neku ozbiljniju dubinu za plivanje. Idealna plaža za sve koji letuju sa decom. i na ovoj plaži možete svoje mališane zanimati morkim stvorenjima, rakovima, krabama, sipama, ribicama koje opušteno plivaju između vaših nogu dok ste u vodi. Na ovoj plaži obično nema velike guzve, sve naravno zavisi od toga koliko će turista rešiti da poseti ovu lepu plažu tokom boravka u Solunskoj regiji. Ova plaža je, kada padne noć, veoma posećena jer je romantična i prelepa za večeravanje u nekoj od taverni, jer sve imaju balkone okrenute ka moru.More je skoro na svakoj plaži isto, plitko pa je voda uvek veoma topla, preko 25-27  stepeni. Voda jeste plitka ali je zato savršena za sve one koji ne znaju da plivaju, za male plivače početnike i sve one koji vole da se banjaju u plitkoj vodi. U vodi ćete sresti veliki broj morskih stvorenja, poput šarenih školjki, morskih krastavaca, slatkih malih rakova i hobotnica, ali daleko od toga da je opasno plivati i boraviti na ovim plažama, čak je i zanimljivo sa svojim mališanima se igrati kakve naučne ekspedicije i proučavanja morskih stvorenja. Pesak na svim plažama je odgovornost turista, ne čisti se baš redovno tako da naravno možete naići na ostatne nekog nesavesnog turiste koji verovatno smeće u svojoj kuću baca u kantu za smeće ali kad je na odmoru ne baš. Na svakoj od plaža u okolini sela Olimpia možete u vodi videti delfine, nekada čak i celo jato koje užurbano pliva negde, svojim poslom. Nekada, oni hrabriji i pitomiji, čak i priđu plivačima jako blizu.

Olimpiada – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *