Alikes Kitros beach – severna Pieria

Alikes Kitros beach

Alikes Kitros beach – severna Pieria

GPS: 40.37661, 22.63189Alikes -Kitros je prostrana peščana plaža na kojoj nema gužve. Nema puno sadržaja na plaži, ali u sezoni ovde možete iznajmiti ležaljke sa suncobranima. Alikes je velika atrakcija za posetioce zbog lekovitog blata u samom mestu gde možete da se okupate i namažete sa terapijskom glinom i toplom mineralnom vodom.

Plaža  je peščana i nalazi se u neposrednoj blizni veoma poznatog nalazišta iz antičkih vremena – Pidna. Danas je ovoaj region zaštićeno područje zato što se u blizni nalazi močvara sa retkim vrstama ptica. Najpoznatije ptice koje su naseljavale ovo područje su bili retki crni mediteranski galebovi, požurite da ih vidite jer su skoro istrebljeni i od 1989 godine njihov broj je znatno opao.

Veliki broj turista zapravo dolazi zbog lekovitog blata/gline koji se nalazi u bazenima na plaži. U ovim bazenčićima se nalazi crna glina kojia ima terapijsko dejstvo na čovekov organizam. Kažu da lekovito blato pomaže kod kožnih bolesti, ekcema, psorijaze, artitisa, bolova u leđima kao i kod drugih bolesti. Naravno da bi bilo efekta na organizam, potrebno je da na “terapiju” dolazite barem nekoliko puta zaredom.

Alikes Kitros beach – mapa
2 Komentara

  1. Da li neko zna kao da stignem do ove plaze iz Paralije?

    • Postovana Dajana, Alikes plaza je udaljena oko 20 km od Paralije, u pravcu severa. Oko 15-20 minuta voznje kolima. Prodjete Katerini, zatim Kitros. Ne znamo da li postoji lokalni prevoz za plazu. Mozda iz mesta Katerini. Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *