Početna / Zanimljivosti / 5 uspavanih vulkanskih dzinova

5 uspavanih vulkanskih dzinova

5 uspavanih vulkanskih dzinova

Grčka je savršen izbor za obilazak vulkana. Prošlo je dosta vremena od kako su ti vulkani bili aktivni, ali jos uvek na pojednim mestima možete doživeti dramatične eksplozivne ostatke i uživati  u njihovoj lepoti.  Ovo su 5 najpopularnijih:

  1. Santorini
Na vrhu liste je neizbežni Santorini. Lepota divljeg pejzaža upravo proističe od strane vulkanskih erupcija koje su bile izmedju 1613 i 1614 godine pre nove ere.  U poslednjih 400.000 godina ovaj vulkan je imao čak 12 jakih erupcija, posle kojih se sve ponovo  radjalo i iznova kreiralo iz pepela, izazivajući drastične promene u morfologiji arhipelaga.

Ovo područje je mirno od 1950 godine, kada je zabeležena poslednja erupcija lave. Ključanje tople vode  iz mora i isparenja oko mesta Nea Kameni su danas jedini dokazi aktivnosti vulkana. Posetioci mogu tokom vožnje brodom, da dožive tople izvore ugašenog vulkana i čuju šištanje sumpora.  Vulkansko nasledje kažu meštani, daje izuzetno oštar i jak ukus biljkama koje ovde rastu, tako da je hrana ovde izuzetno ukusna.

  1. NisirosFoto: Wikipedia/Adia
Nisiros je i danas misteriozno ostrvo zbog svog vulkana koji nije bio aktivan još od 1888 godine.  Nisiros još uvek spada u aktivne vulkane. Zapravo celo ostrvo je vulkan sa kalderom od 4 km u centru i 5 manjih kratera od kojih je najimpozantniji krater Stefanos star oko 3000-4000 godina.

Stefanos krater je dubok 27 metara i ima prečnik 330 metara i smatra se jedim od najvećih dobro očuvanih hidrotermalnih kratera na zemlji. Deluje kao uspavana zver, koja još uvek ispušta sumpornu paru, pa time ponekad otežava obilazak turistima.  Unutar kratera se prošle godine održao i jedan koncert klasične muzike.

  1. Milos
Ostrvo Milos je dom ugašenog vulkana koji je poslednji put bio aktivan  90.000 godina pre nove ere.  Kalamos  se nalazi u srcu jednog od najstarijih vulkanskih centara. Ovde su vulkanski gasovi i para sa temperaturama od 100 stepeni Celzijusa ostavili dubok trag u reljefu,  bogatstvo u mineralima i vrlo neobične geološke formacije. Na raspolaganju su vam 70 prelepih plaža, među kojima je Sarakiniko živi dokaz i produkt vulkanskog nasleđa i delovanja.

Iako je jedna od vodećih turističkih destinacija, značajni deo stanovništva Milosa radi u rudniku Aggeria koji je jedan od najvećih rudnika bentonita u Evropi.

  1. Kos
Možda manji i manje poznat od ostalih vulkana, ali vulkan na Kosu je takodje stvorio dramatične pejzaže koji oduzimaju dah.  Blizu Psalidi plaže, u neposrednoj blizini glavnog grada, nađite plažu Terma, poznatiju i kao Bubble beach.  Na ovoj plaži vrući izvori ispod peska greju vodu, tako da na površinu izlaze mali mehurići.  Topli izvori su puni lekovitih minerala, idealni za opuštanje, a mala deca obožavaju mehuriće –bubbles koji izlaze na površinu.  Zbog toplih izvora, ova plaža je aktivna i posećena čak i zimi.

  1. MethanaFoto: Wikipedia

Methana nije ostrvo, već poluostrvu na Peloponezu koje je takodje vulkan ispod kojeg još uvek se ispuštaju mehirući. Vulkan je ovde stvorio zadivljujući krajolik sa bogatom florom i faunom. Na poluostrvu je razvijen banjski turizam zahvaljujući toplim vulkanskim izvorima.

Najveći efekti i dejstva vulkana se mogu videti u Paleokastru, gde su ostaci drevnih zidina i kapija sa Arkopolja koja je pala u more posle erupcije vulkana.  Ovde se nalaze neke od najlepših vulkanskih plaži Nissaki Ayion Anaryiron, Limnionas i Vati.


Pročitajte...

Ako ste voleli plažu Egremni…

Ako ste voleli plažu Egremni… Autor: mondo.rs Plaže Egremni u Grčkoj, više nema. Mnogi kažu da …

Rodia beach bar - Bаnаnа plаžа

Pet manje poznatih grčkih ostrva

Pet manje poznatih grčkih ostrva Autor: mondo.rs U Grčkoj ima 6.000 ostrva, od kojih je oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

sixteen − twelve =