Sve znamenitosti Soluna

Znamenitosti Soluna

Kada ste u Solunu treba da obiđete sledeće znamenitosti da bi ste osetili i doživeli raznoliki i vrlo interesantan grad.

1. Aristotelov trg


Prelep Aristotelov trg je najpopularniji i jedan od najvećih trgova u Solunu. Nalazi se u samom centru grada i glavno je mesto za okupljanje mladje populacije. Okružuju ga velike zgrade koje su mahom skupi hoteli i prodavnice. Duž severne strane trga se nalazi gradski park a u neposrednoj blizini je i stara solunska pijaca, koja je vrlo popularna kod naših turista. Na njoj se često čuje srpski jezik.

2. Nikis Avenija

Solun ima izlaz na more i ima vrlo atraktivnu obalu. Nikis Avenija je najpopularnije šetalište u gradu. Šetalište se proteže od Beloga Tornja pa sve do Solunske luke. Duž Nikis Avenije naići ćete na pregršt dobrih tradicionalnih i modernih restorana, kafića, barova koji imaju imaju odličan pogled na more.

3. Trg slobode (Elefherias)

Trg slobode je drugi atraktivni trg u Solunu gde postoji parking na početku ulice Nikis koji često koriste naši turisti.

4. Bela Kula

Bela Kula je zaštitni znak i simbol Soluna. Na kulu se možete popeti za samo 2 eur. Postoje kružne stepenice do vrha, gde postoji postavka istorije Soluna Na putu do vrha kule, između ostalog možete pročitati da je ime grada nastalo po sestri Aleksandra Velikog Tesaloniki. Pogled sa Bele Kule je sigurnno jedan od najlepših utisaka koje ćete poneti sa sobom iz Soluna. Sama kula je e Vizantijska kula iz 12. veka rekonstruisana za vreme Otomanske imperije kao odbrambeni mehanizam Solunske luke. Nekada je čak služila i kao zatvor, a danas predstavlja moderni, interesantni i interaktivni muzej.

5. Gornji grad (Ano Poli)Gornji grad je severni deo centra Solun. On predstavlja staru tvrđavu kroz koju se nižu ulice koje su zbog prelepog zelenila vrlo prijatne za šetnju. U starom gradu se nalazi puno istorijskih drvenih kuća kao i religijskih zdanja. Najpopularnije su:

crkva Hosiosa Davida (5 vek)

crkva Sv. Nikole Orfanosa (19 vek)

manastir Vlatades (15 vek)

6. Spomenik Aleksandra Velikog

Spomenik je jedna od najvećih atrakcija grada. Aleksandar Veliki je do današnjeg dana ostao velika enigma za sve istoričare zbog toga što nema mnogo istorijskih izvora o njemu. Aleksandar III Makedonski (Aleksandar Veliki) je bio kralj Makedonije od 336-323 godine pre nove ere. Sa svojom vojskom je osvojio Persiju, došao do Indije, planirao pohode na Afriku i Arabijsko poluostrvo.. Nije dugo živeo i umro je u 33 godini života, posle čega se njegova imperija raspala.

7.Crkva Svete mudrosti (Solunska Aja Sofija)Crkva Svete mudrosti se nalazi blizu trga Atistotela, u ulici Svete Sofije u samom centru Soluna. Ulazak je besplatan, a crkva radi dvokratno sa pauzom oko ručka. Ovde slobodno možete zapaliti sveću. Crkva je iz 18 veka.

8. Rotonda (Kamara)

Ovo je jedno od najstarijih zdanja Soluna izgrađena u 4 veku. Ova drevna građevina iz Rimskog perioda, je služila kao hram i mauzolej osvajača Galeriusa. Poseduje vrlo očuvane i prelepe mozaike, a pretvorena je u muzej koji je u fazi rekonstrukcije. U Rotondi se nalazi jedini preostali minaret iz Otomanskog perioda.

9. Galerijanski luk

Galerijanski luk koji se nalazi pored Rotonde, je takodje jedan od najstarijih spomenika Soluna, podignut u periodu od 299-303 godine. Luk je posvećen proslavi pobede nad Persijancima i hapšenju njihovog vodje Ctesiphon 298 godine.10. Crkva Svetog Dimitrija sa kriptom

Crkva je vrlo poznata, i u svom postojanju je dva puta rušena. Potpuno je restaurirana 1948 godine.

Sveti Dimitrije je svetac i zaštitnik Soluna. Nalazi se pod zaštitom Uneska od 1988. Kripta je mesto gde je Sveti Dimitrije bio zatvoren i mučen.

11. Zejtinlik (Srpsko vojno groblje)

Srpsko vojno groblje je vrlo tužno ali jako važno i sveto mesto za Srpski narod. Posvećen je stradanju naše srpske vojske u I svetskom ratu. U njegovom sklopu su sahranjeni srpski, francuski, talijanski, engleski i ruski vojnici. Dužnost je svakoga srbina koji se zadesi u Solunu da obidje i oda počast srpskim junacima. Uz groblje živi Djordje Mihajlović koji je poslednji čuvar srpskog groba, koje čuva već 50 godina. Djordje Mihajlović ima 85 godina, i tradiciju čuvanja srpskog groblja je nastavio od svog oca Đure, koji je čuvanje pre toga preuzeo od svog oca Save Mihajlovića. Nažalost Djordje nema muških naslednika, tako da će se tradicija čuvanja srpskog groblja sa njim jednog dana završiti.

12. Arheološki muzej

Arheološki muzej sadrži predmete arhajskog, klasičnog i rimskog perioda. Celo jedno krilo muzeja je posvećeno predmetima iz područja Vergina. Smatra se jednim od najboljih u Evropi. Nalazi se u blizini Belog tornja. Ovde možete videti grobnice oca Aleksandra Velikoga, Filipa Makedonskog koja je pronadjena 1977 godine u Vergini.Ostale crkve su:

– Panagia Halkeon (1028 godina)

– Agia Ekaterini (13 vek)

– Crkva proroka Ilije (1360 godina)

– Agia Apostoli (14 vek)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *