Zakintos – informacije

Zakintos – informacije

Ostrvo Zakintos (Zakynthos), kojeg još nazivaju i raj na zemlji, nalazi se u zapadnom delu Grčke i Jonskog mora i poseduje sve što je potrebno za odlično putovanje.Na ovom ostrvu se svake godine okuplja hiljade i hiljade mladih iz cele Europe. Od kopna je udaljen svega 25 km. Ime je dobio prema sinu trojanskog kralja Dardanusa, a danas ga neki popularno zovu Zacinto ili Zante, što zapravo vuče italijanske korene.

Ovo je ostrvo koje obiluje bogatim maslinjacima, agrumima i pre svega cvećem. Ali najviše je poznat po neverovatnim prirodnim lepotama kao što su nestvarna tirkizna boja mora, peščane plaže i egzotične životinje. Ovde ćete moći da vidite veliku morsku kornjaču i obavezno posetite Dafi – nacionalni park, gde kornjače polažu jaja. Brodići vode na ostrvo Maratonisi, na kome one polažu jaja i koje i samo liči na kornjaču. Brodići imaju stakleno dno, pa se kornjače lepo vide.

Na istočnom delu ostrva nalazi se glavni grad Zakintos sa arhitekturom tragova Mlečana, Francuza i Engleza. U gradu možete posetiti muzej posvećen grčkom romanopiscu Grigorios Xenopoulosu u neposrednoj blizini crkve Agios Dionysios. Ova impozantna crkva nalazi se na levom kraju obale, a posvećena je svecu zaštitniku Zakynthosu čije je telo zadržano u srebrnom kovčegu. U crkvi se isto tako mogu videti slike od velike vrednosti i neverovatne lepote.Turistički centar ostrva, kao i zabave na ostrvu je mesto Laganas. Neizostavna je čuvena plaža Navaggio, na kojoj je glavna atrakcija nasukani brod. Do njega se putuje jedan sat, a prizor kvari mnoštvo brodića koji dovoze turiste. Zaljubljeni ne treba da propuste da se “pogledaju” kada budu prolazili između dve stene “koje se vole”, jer će tada zauvek ostati zajedno. Zakintos je puno više od poznate plaža Navaggio, koja s belim peskom i tirkiznim morem krasi brojne razglednice, više od živahnog šetališta glavnog letovališta Laganas. Mlećani su bili zaljubljeni u „ ružu istoka“, kako su nazvali ostrvo Zakintos. Rado su pripovedali kako su ga sa svojih lađa prvo namirisali i tek onda ugledali.Zaljubite se u tradicionalne taverne u selu gde će vam yeyake ( grčke babice) posle obroka uvek podmetnuti desert kuće. U živahnim obalnim mestima gde će se konobari takmičiti za vašu naklonost i usput vas naučiti da se živi i jede „ siga, siga“ – polako, u miru. Ne brinite, brzo ćete se naviknuti na duže čekanje dok vam pripreme frappé ( grčku ledenu kafu). To je Grčka.

Zakintos – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *