Vouliagmenis lake / Vuljameni jezero

Vouliagmenis lake / Vuljameni jezero

I kada ste došli u Vuljagmeni da uživate u njegovom beskranom zelenilu borova i mirisu mora, morate da obiđete i njegovu možda i najveću atrakciju jezero Vuljagmeni.Ovo jezero je zapravo slano jezero u koje se ulivaju mineralne vode na dubini od 50 do 100 metara sa temperaturama od 22 do 29 stepeni. Jezero se nalazi u južnom delu planine Imitos, na visini od pola metra iznad nivoa mora, koje je u neposrednoj blizini i sa kojim je povezano podzemnom pećinom. Velika je atrakcija jer se u njemu mešaju slatka i slana voda.

Vulagmeni jezero je ovalnog oblika i dugačko je samo 260 metara. Okružuju ga krečnjačke stene i ceo ambijent deluje kao jedan prirodni bazen. Zapravo je to nekada bila jedna velika pećina koja se urušila najverovatnije nakon zemljotresa. Ovde postoji čitav sistem pećina sa 14 tunela bogati podvodnim stalagmitima.Samo dno je od gline vrlo bogato sumporom, tako da voda u jezeru ima visok sadržaj minerala i mikroelemenata: kalijuma, natrijuma, litijuma, amonijaka, kalcijuma, gvožđa, hlora i joda. Znači ne samo da je vrlo atraktivno, nego je i vrlo lekovito za razne vrste bolesti.
Zbog toga se ulaz na jezero naplaćuje lepih 12 -15 EUR (cene u julu su bile 12 EUR a u avgustu čitavih 15 EUR sezona 2018) a ulaz se naplaćuje čak i deci. Na jezeru su vam na raspolaganju ležaljke sa suncobranima, svlačionice i tuševi I WiFi. Postoji igraonica za decu i restoran koji je za naše uslove dosta skup. Malo smo bili razočarani što su od ovog lepog ambijenta Grci napravili jedno fensi i poprilično skupo mesto i na taj način ograničili boravak posetioca. Unutra vas hostesa usmerava koju ležaljku možete da odaberete ( jer ne možete sami da izaberete gde ćete da se smestite na plaži).Dno jezera je prekriveno peskom, a voda je vrlo prijatna za kupanje i puna malih sitnih ribica. Jezero se nalazi na spisku ekoloških lokaliteta u okviru Natura 2000. Iako možda za naše prilike malo više košta mislimo da vredi posetiti ovo skriveno blago prirode i još uvek neistražen geološki fenomen, koje se nalazi u samom srcu Atinske rivijere.

Vouliagmenis lake / Vuljameni jezero – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *