TURISTI, OPREZ Maskirani grčki policajci patroliraju plažama, na udaru pljačkaša OMILJENA LETOVALIŠTA SRBA

TURISTI, OPREZ Maskirani grčki policajci patroliraju plažama, na udaru pljačkaša OMILJENA LETOVALIŠTA SRBA

Izvor: Blic

Grčki policajci na Halkidikiju počeli su da se prerušavaju u kupače i tako patroliraju plažama kako bi sprečili lopove u nameri da pljačkaju turiste.

Ovi policajci na plažama imaju obavezu da prate dešavanja, da deluju kada je potrebno i da uhvate one koji pokušaju da ukradu nešto od turista. Istovremeno, drugi uniformisani policajci patroliraju plažama i obalama da bi takođe sprečili da turisti budu pokradeni, piše portal „Grčka info“.

Grčka policijaFOTO: SHUTTERSTOCK
Grčka policija

Kako se navodi, za sada policija najviše pažnje poklanja poluostrvu Kasandra, mestima poput Kaliteje i Pefkohorija kao i poluostrvu Sitonija. Upravo to su neka od omiljenih letovališta Srba na grčkom primoriju.

Na meti lopova plaže i apartmani

U toku letnje sezone lopovi se fokusiraju na plaže i turističke objekte. Pored krađa na samoj plaži, oni koriste odsustvo turista koji su po ceo dan van apartmana, te lopovi provaljuju u sobe i uzimaju novac i sve vredne predmete.

 FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

U drugim slučajevima lopovi koriste situacije u kojima turisti spavaju sa otvorenim prozorima ili vratima, znajući da su im tako stvari neobezbeđene.

Kako je ranije objavljivano, metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, takozvanog gasa „omamljivača“ pomoću kog žrtve upadaju u duboki san. Sprej prskaju noću kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana pre ulaska, a na meti i najlakše dostupni su apartmani u suterenu, prizemlju ili na prvom spratu ukoliko im se može lako prići.

Nekoliko godina unazad u Grčkoj lopovi obijaju automobile turista FOTO: GRČKA INFO / FACEBOOK
Nekoliko godina unazad u Grčkoj lopovi obijaju automobile turista

Pored ovih krađa, u Grčkoj su prethodnih godina zabeležene i pljačke automobila koje su lopovi obijali i odnosili sve vredne stvari koje su našli unutra.

Kako se zaštiti od krađe

– Ukoliko imate sef u sobi, koristite ga za pasoše, dokumenta, novac i ostale dragocenosti.

– Ako se vaš smeštaj nalazi u prizemlju ili lako dostupnom spratu, a nema noćnog čuvara, obavezno tokom noći zaključajte vrata od terase i prozore, a ukoliko je vrućina neizdrživa, upalite klima uređaj.

– Ukoliko ste žrtva krađe, prvo prijavite vlasniku smeštaja i predstavniku turističke agencije, a oni će vam pomoći da slučaj prijavite policiji.

– U automobilima ne ostavljajte vredne stvari

– Na plažama ne ostavljajte vredne stvari na vidnim mestima i budite posebno oprezni na plažama koje nemaju osnovne bezbednosne uslove

Fokus na Kasandriji, Sitoniji i Kalikratiji

Kako piše „Grčka info“ pozivajući se na portal Voria.gr u Policijskoj upravi Halkidikija, još od sredine februara su pripremani ovi planovi operacija u cilju smanjenja prekršaja.

Tako je Policijska uprava Halkidikija s početka letnjeg perioda ojačana sa 34 obučenih policajaca, uglavnom iz policijskih službi oblasti Atike i Soluna. Oni su raspoređeni po skoro svim službama, a posebno će se koncentrisati u policijskim sektorima u oblastima Kasandria, Sitonija i Kalikratija, gde je tokom leta povećan broj turista.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Specijalne ekipe imaju zadatak da smanje kriminalne radnje i zakonske prekršaje, kontrolišući svakodnevno one oblasti u kojima se krađe i ostale nezakonite radnje najčešće dešavaju.

Na ovom području se svakodnevno odvijaju i kontrole saobraćajne policije i policije iz sektora za imigraciju.

Takođe, tokom letnje sezone, Mobilna policijska jedinica deli turistima brošure sa savetima i uputstvima kako da se zaštite i ne postanu žrtve krađe.

Policija juri i ilegalne kampere

FOTO: SHUTTERSTOCK

Deo plana policije je i kontrola kampova u Grčkoj pa je tokom prethodnih dana izvedena akcija u kampu u oblasti Kavourotripes (Orange plaža kod Sartija) odakle su udaljili ilegalne kampere.

Slične policijske akcije biće organizovane tokom letnjih meseci i u drugim opštinama Halkidikija. U okviru prošlogodišnje akcije, tokom leta policija je prekontrolisala 290 puta neovlašćeno postavljene kampove, u mesecu junu, julu i avgustu, i privela 57 osoba.

Koja su tri najlepša grčka ostrva, saznajte u sledećem videu:

sorti_tri_najlepsa_ostrva_grcka_vesti_blic_safe_sto

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *