Transport na Naxosu

Transport na Naxosu

Kako doći do ostrva:

Mnogi turisti ne dolaze na Naxos, jer ne njemu ne postoji medjunarodni aerodrom.Možda je to jedan od razloga zašto je ovo ostrvo ostalo tako očuvano i netaknuto. Postoje dnevni letovi grčke avio kompanije Olympic Airways i Aegean iz Atine, što znači da nema direktnih carter letova za Naxos. Vožnja iz Atine do Naxosa u proseku traje 35 minuta.

Turisti se najčešće odlučuju za brodski prevoz iz luke Pirej kod Atine. U proseku putovanje traje od 6-7 sati na regularnim brodovima, sa prosečnom cenom od 31-35 eur u jednom pravcu.Brzi feriboti su duplo skuplji, gde vožnja u proseku traje od 2,5-3,5 sata. Vožnja brodom je vrlo atraktivna jer ćete na tom putu videti mnoga lepa ostrva i njihove luke. Iz Naxosa možete da odete na susedni Paros, Ios, Santorini i slično. Postoji redovna brodska linija Pirej -Paros – Naxos – Ios – Santorini. U sezoni je preporučljivo da rezervišete karte preko interneta unapred, a dobićete i odredjeni popust. Postoji mnogo prevoznika:

http://www.directferries.co.uk/blue_star_ferries.htm

Greece Ferry Tickets Book Ferry Tickets Online!

http://www.aferry.com

Lokalni prevoz na ostrvu:

BusPrevozna mreža je odlična i pokriva celo ostrvo Naxos. Red vožnje postoji na glavnoj autobuskoj stanici koja se nalazi u blizini luke. Putne karte se prodaju direktno u autobusu. Autobusi voze iz grada Naxosa u mesta: Agios Prokopios, Agia Anna, Plaka, Apollonas, Apiranthos, Halki, Danakos, Damarionas, Engares, Filoti, Keramopoti, Melanes, Kouros, Kinidaros, Koronida, Koronos, Mikri Vigla, Moutsouna, Potamia, Pyragaki, Sagri, Stelida, Tripodes, Tsikalario.

Besplatan minibus je dostupan turistima u glavnom gradu i to je najjednostavniji način za razgledanje grada. Takodje postoji mnogo renta car preduzeća gde možete iznajmiti auto za razgledanje ostrva.

Taksi

Na Naxosu postoji veliki broj taksi vozila a centralna taksi stanica nalazi se ispred gradske luke.

Tarifu će vam objasniti sam taksisa pre početka vožnje a cene su standardne za sve rute po ostrvu.

Radio taksi je takođe dostupan pozivom na broj: 22850 22444

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *