SRBI KUPUJU NEKRETNINE U GRČKOJ Kvadrat stana u Solunu je daleko jeftiniji nego u Beogradu, a može vam doneti i DOBRU ZARADU

SRBI KUPUJU NEKRETNINE U GRČKOJ Kvadrat stana u Solunu je daleko jeftiniji nego u Beogradu, a može vam doneti i DOBRU ZARADU

Izvor: Blic

 

Interesovanje građana Srbije za kupovinu nekretnina u Solunu raste poslednjih godina, a isti trend beleži se i ovog proleća.

Mnogo je razloga zbog kojih se naši građani odlučuju za kupovinu stanova u Grčkoj.


– Interesovanje traje poslednjih nekoliko godina zbog prihvatljivih cena koje su najniže još od velike ekonomske krize. Naši građani žele da obezbede sebi nekretninu i tako relativno jeftino letovanje narednih godina. Takođe, neki kupuju stanove za svoju decu koja studiraju u Solunu. Naravno, kupovina može biti i veoma dobra investicija, jer se uložen novac može vratiti kroz izdavanje – kažu za „Blic“ u Generalnom konzulatu u Solunu.

U našem konzulatu nemaju tačnu evidenciju o tome koliko građana Srbije se odlučilo na ovakvu investiciju, jer se ugovori rade pojedinačno i niko nije u obavezi da o tome obaveštava naše predstavništvo.

Osim Srba, stanove i apartmane u grčkim letovalištima masovno kupuju i Rusi, Bugari i Kinezi, a od prošle godine primećen je čak i rast kupaca iz Turske.

Cena nekretnina u Grčkoj su izrazito povoljne, pa tako stanovi u Solunu spadaju u one jeftinije, a u oglasima ima dosta nekretnina koje se pordaju na ostrvu Krf. Tako se na primer, stan od 70 kvadrata u Solunu prodaje za neverovatnih 24 hiljade evera. Stan od 42 kvadrata na Krfu je malo skuplja varijanta i iznosi ravno 50.000 evra. Međutim, za 15.000 evra može se kupiti i 67 kvadrata u Solunu, a nešto skuplja je garsonjera od 22 kvadrata na Olimpijskoj obali, i iznosi 22.000 evra.

Advokat iz Soluna Dimitris Bilis, koji govori srpski jezik i koji često posreduje pri kupovini stanova između Grka i Srba, objašnjava koji je put do nekretnine na obali grčkog mora.trong>Provera nekretnina

On kaže da svoje klijente iz Srbije savetuje da prvo provere legalno stanje stana pre bilo kog davanja avansa.

– Posle provere klijentima otvaram poreski grčki broj – takozvani AFM (srpski PIB), zatim uz koordinaciju sa notarom spremam i ulažem za kupca poresku prijavu, plaćam porez na kupoprodaju, vadim overenu poresku prijavu, spremam sa notarom kupoprodajni ugovor i takođe vršim uslugu tumača-prevodioca tokom potpisivanja ugovora tako da kupac ne mora posebno da plaća uslugu prevođenja – objašnjava Bilis za portal „Grčkainfo“.

Osim toga, nastavlja on, potrebno je pripremiti ugovor preveden na srpski jezik, uknjižbu nekretnine kod nadležnog katastra i prijavljivanje na ime kupca kupoprodaju na poreskom sajtu Grčke (E 9 obrazac).

Na koje zamke treba obratiti pažnju

FOTO: PROMO

Ovaj advokat savetuje kupce iz Srbije da ne kupuju stan pre prethodne provere i da ne žure. Treba da vode računa o tome da pojedini preprodavci stanova (koji nisu legalne agencije) ubrzavaju kupce da potpišu kupoprodajni ugovor u roku od nedelju ili 15 dana, po principu „dođi-kupi-izvolite sledeći“.

– Tada se kupcima pre potpisa ugovora sakriva činjenica o nekom nedostatku nekretnine, a to se saznaje tek kasnije kada više ništa ne može da se promeni i ispravi po tom pitanju. Lično proveram svu papirologiju stana pre kupoprodaje, kako onu iz katastra tako i onu povezanu sa dozvolom izgradnje stana ili kuće. Ali za to treba vremena – kaže on.

Takođe i prodavcu treba vremena da spremi svu neophodnu papirologiju kako treba. Zbog toga ne treba žuriti i očekivati da se kupoprodaja realizuje u roku od samo par dana.


Poreske olakšice

Kupci iz Srbije treba da znaju da kao građani iz inostranstva imaju poresku olakšicu i plaćaju samo vanredni porez svojine nekretnine, takozvani porez ENFIA preko obrasca E 9, a ne plaćaju paušalni porez svojine preko obrasca E 1, koji plaćaju ostali stanovnici Grčke.

Porezi na godišnjem nivou nisu veliki i iznose najčešće 3 do 4 evra po kvadratnom metru stana.

Produženje boravka u Grčkoj

Kada kupe stan u nekom od letovališta Grčke, naši građani i dalje imaju pravo da u ovoj zemlji borave 6 meseci godišnje, odnosno najviše 90 dana vezano. Advokat Bilis međutim kaže da ne postoji mogućnost da se to promeni.

– Nažalost za sada ne postoji mogućnost da se ovaj rok produži. Samo u slučaju da neko kupuje nekretninu čija vrednost je minimum 250.000 evra, onda kupac može da uloži molbu za dozvolu boravka u Grčkoj na pet godina. Postoji mogućnost dozvole boravka u Grčkoj na dve godine, koja može posle da se produži, ali je potrebno da kupac položi depozit na grčki bankarski račun u visini od 48.000 evra – ističe Dimitris Bilis.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *