Sitonija – informacije

 Sitonija – informacije

Sitonija je prirodni raj za savremenog i izbirljivog turistu. To je tzv. drugi “prst” Halkidikija, poluostrvo između popularne Kasandre i Atosa. Kod naših turista najpopularnija su mesta Neos Marmaras, Toroni, Kalamici i Sarti, a u poslednjih nekoliko godina raste potražnja i za mestima Vourvourou, Nikiti, Metamorfozi, Psakoudia… 

Sitonija ima prelepu prirodu, visoka šumovita brda, male uvale sa smaragdno – zelenom, kristalno čistom vodom, bele peščane plaže. Najviša tačka Sitonije je planina Itamos, sa 811 m nadmorske visine. Mediteranska klima na Sitoniji i nepregledna borova šuma su glavni argumenti za vrlo zdravu klimu i opuštajući odmor.

Prema mitologiji, poluostrvo je dobilo ime po divu Siton, koji je bio sin Posejdona. Među drevnim gradovima na Sitoniji se spominju Galipsos, Toroni, Singos, Sarti, Dera i drugi. Sitonija za razliku od vrlo naseljene i bučne Kasandre, nudi miran i opušten odmor u prirodi na najegzotičnijim, skrivenim plažama u borovoj šumi. Na Sitoniji se nalazi i veliki broj kvalitetnih kampova. Većina plaža na Sitoniji poseduje plavu zastavicu, koja označava izuzetno čistu vodu.

Zapadna obala Sitonije: Gerakini, Psakoudia, Metamorfosi, Nikiti, Neos Marmaras, Porto Karas, Toroni, Porto Koufo

Istočna obala: Piragadikia, Agios Nikolaos, Ormos Panagias,Vurvuru, Sarti, Sikija, Kalamici.

Neke od najlepših plaža Grčke nalaze se upravo na Sitoniji. Naši turisti su česti gosti na plaži Lagomandra, a jedna od najslikanijih plaža – Orange beach, nalazi se u blizini grada Vourvourou. Više od 70 plaža je više nego dovoljno da se zadovolji svačiji ukus.

Sitonija – mapa

5 Komentara

  1. Bili smo u Sikiji 2012.god,tj njenom priobalnom delu jer je sama Sikija uvučena u kopno,i dopalo nam se.Mir,tišina,bez gužve na plaži,za šetnju i neke kupovine tu je Sarti na neki 7 km od smeštaja gde smo mi bili.A bili smo kod vrlo ljubazne i dobre gazdarice Katie.Svih deset dana nije skidala osmeh sa lica.Nikad namrgođena ,ozbiljna ili ljuta.Smeštaj super,prelepo dvorište,doduše malo skučen za porodicu sa većom decom,ali za spavanje ok.U samom mestu ima market Kerfur i jedan veći market na ulasku u Sikiju,na glavnom putu pekara i poslastičarnica.Ko voli mir i tišinu pravo mesto za njega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *