Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Sitonija – informacije

 Sitonija – informacije

Sitonija je prirodni raj za savremenog i izbirljivog turistu. To je tzv. drugi “prst” Halkidikija, poluostrvo između popularne Kasandre i Atosa. Kod naših turista najpopularnija su mesta Neos Marmaras, Toroni, Kalamici i Sarti, a u poslednjih nekoliko godina raste potražnja i za mestima Vourvourou, Nikiti, Metamorfozi, Psakoudia… 

Sitonija ima prelepu prirodu, visoka šumovita brda, male uvale sa smaragdno – zelenom, kristalno čistom vodom, bele peščane plaže. Najviša tačka Sitonije je planina Itamos, sa 811 m nadmorske visine. Mediteranska klima na Sitoniji i nepregledna borova šuma su glavni argumenti za vrlo zdravu klimu i opuštajući odmor.

Prema mitologiji, poluostrvo je dobilo ime po divu Siton, koji je bio sin Posejdona. Među drevnim gradovima na Sitoniji se spominju Galipsos, Toroni, Singos, Sarti, Dera i drugi. Sitonija za razliku od vrlo naseljene i bučne Kasandre, nudi miran i opušten odmor u prirodi na najegzotičnijim, skrivenim plažama u borovoj šumi. Na Sitoniji se nalazi i veliki broj kvalitetnih kampova. Većina plaža na Sitoniji poseduje plavu zastavicu, koja označava izuzetno čistu vodu.

Zapadna obala Sitonije: Gerakini, Psakoudia, Metamorfosi, Nikiti, Neos Marmaras, Porto Karas, Toroni, Porto Koufo

Istočna obala: Piragadikia, Agios Nikolaos, Ormos Panagias,Vurvuru, Sarti, Sikija, Kalamici.

Neke od najlepših plaža Grčke nalaze se upravo na Sitoniji. Naši turisti su česti gosti na plaži Lagomandra, a jedna od najslikanijih plaža – Orange beach, nalazi se u blizini grada Vourvourou. Više od 70 plaža je više nego dovoljno da se zadovolji svačiji ukus.

Sitonija – mapa

Exit mobile version