Sami

Sami

Sami je slikovit gradić na severoistočnoj obali Kefalonije, udaljen 20 km od glavnog grada Argostolija.Smešten je u širokom zalivu sa prelepom marinom sa uredjenim drvoredom i slikovitim pogledom na susedno ostrvo Itaka. Na promenadi uz more su locirani barovi, taverne, restorani kao i lokalni ribari gde možete kupiti sveže ulovljenu ribu. Put uz more se zatvara za saobraćaj uveče u periodu od 19h-01h i postaje pešačka zona.

U gradu Sami postoje dve trajektne luke, od kojih je jedna namenjena za brodsko krstarenje oko Kefalonije, Itake i Lefkade, a sama luka je posle Argostolija najvažnija luka na ostrvu. Iz Samija se možete ukrcati na brod za Patru, Igumenicu, Krf, ali takodje postoji linija za Bari i Brindisi u Italiji. Takodje postoji redovan vodeni taksi koji vozi na Itaku pet puta dnevno.
Grad Sami je izgradjen u podnožju brda Agio Fanedoi i Palaiokastro. Nastao je na ruševinama drevnog grada. Najranija pominjana grada Sami su iz praistorije kao i u Homerovim spisima gde je opisan kao deo carstva Ulysses. Arheološkim iskopavanjima su otkriveni delovi dve trvđave i Kiklopskih zidina drevnog grada koji se nalazio severno od današnjeg grada. Drevni grad je imao bedeme sa 22 kapije i prostirao se na 3400 hektara. Na ovom mestu su pronadjeni drevni akvadukt, ostaci pozorišta, zgrada, deo rimske gradjevine poznate kao “Rakospito” kao i groblje iz trećeg veka pre nove ere. Drevni Sami je u prošlosti bio vrlo moćan grad. Osnovan je od strane Agaios, sina kralja Akradia Kykourgosa. Tokom helenističkog perioda je bio na vrhuncu zbog rasta trgovine i ekspoatacije drveta sa planine Ainos.

U okolini Samija se nalaze mnogobrojne lepe plaže. Najbliža plaža je Antisamos, koja je dugačka plaža sa belim šljunkom i savršenim kamenčićima. Idelana je za plivanje i do nje se lako dolazi iz samog grada. Karavomilos plaža je udaljena oko 2 km, a prelepi resort Agia Efimia je udaljena 8 km. Kao i mnoga druga mesta na Kefaloniji, područje oko Sami je postalo vrlo poznato posle snimanja filma “Mandolina kapetana Korelija“ sa Nikolas Kejdžom i Penelopom Kruz. Neke od scena iz filma su se snimale na plaži Antisamos, u samom gradu Sami, selu Kornitata, na plaži Horgota..U samom gradu postoji sve što je potrebno za moderni turizam. Pored odličnog turističkog smeštaja na raspolaganju su vam: pošta, banke, dom zdravlja, policijska stanica, supermarketi, apoteka, turist biro, prodavnice suvenira. U blizini se nalazi kamp Karavomilos Beach.

  • Najlepše atrakcije u blizini Sami:  

-pećina Drogarati (u blizini sela Haliotata)
-Melisani jezero
-manastir Agrilia
-svetionik Dichalia gde možete videti delfine
-plaža Antisamos i KaravomilosGPS: 38.25210003687985 20.645960569381714E
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *