Prevoz u Atini

Prevoz u Atini

Gradski prevoz je jeftin i pokriva veliku površinu grada ali je često zagušen. Karte se prodaju na autobuskim stanicama, kioscima i potrebno ih je poništiti na automatima naranđžaste boje u autobusima ili stanicama podzemne železnice. Kazna za švercovanje je vrlo visoka. Postoji i mesecna karta za celu gradsku mrežu.Aerodrom

Atina ima medjunarodni aerodrom “Elefterios Venizelos” koji je jedan od najprometnijih u Evropi. Otvoren je za putnike 29 marta 2001 i jedini je civilni aerodrom u Atini. Aerodrom je baza za Olimpic Airlines. Nalazi se 27 km istočno od centra Atine. Na aerodromu se nalazi oko 50 prodavnica i 14 restorana gde možete da jedete. Na parkingu aerodroma može da se parkira 4800 vozila gde postoje moderni automati za brzo i efikasno plaćanje parkinga za duže i kraće parkiranje.

Postoji shuttle sluzba koja vozi od vrata do vrata sa aerodroma za 9 EUR www.athensairportshuttle.com

Nabrži način je da idete metrom linijom 3 (plava linija) koji sa aerodroma vozi do stanice Syntagma u centar Atine. Karta je oko 8 eur. Vožnja traje 27 minuta.

Postoji i podzemna železnica koja ide do Larissis Reailway Station za 8 EUR, koja je glavna železnička stanica u Atini.

Taksi vozila vas čekaju na izlazu broj 3. U proseku je voznja do centra 20 eur.

Za sve one koji kraće ostaju u Atinu, na aerodormu postoji deo za odlaganje i čuvanja prtljaga.Luka Pirej

Pirej je glavna luka Grčke i Atine. Udaljena je od centra Atine samo 9 km. Godišnje kroz ovu luku prodje oko 19 miliona turista, tako da je Pirej jedna od najprometnijih putničkih luka u Evropi. Najbrojniji su turisti na relaciji Atina (aerodrom) – grčka ostrva. Iz Pireja voze brodovi do svih grčkih ostrva: Mikonos, Santorini, Paros, Ios, Kos, Rodos, Krit…

Autobusi

Plavo beli autobusi voze svaki dan a na većim trasama postoje I noćne linije. U najposećenijim delovima Atine postoje trase žutih trolejbusa, ali naš savet je da centar grada obiđete pešice. Podzemna železnica (Linija 1) vozi sa severa prema jugu povezujući kvart Kifissa i luku Piraeus.

Podzemna železnica je proširena za potrebe Olimpijade 2004. Linija 2 saobraća od Agios Antonios do Agios Dimitrios dok linija 3 vozi od četvrti Monastiraki do aerodroma Eleftherios Venizelos. Postoje I dodatne tri linije koje povezuju centar Atine sa morem: jedna vozi od Syntaga do Neo Faliro, druga od četvri Syntagma do Glyfade, a treća od Neo Faliro do Glyfade.Radio taksi možete da pozovete preko telefona a postoji nekoliko taksi firmi. Možemo izdvojiti Athina i (tel: +210 921 7942), Ermis (tel: +210 411 5200), Hellas (tel: +210 645 7000) i Ikaros (tel: +210 515 2800). Službena taksi vozila su žute boje, registarske pločice su bele s crvenim brojevima, a možete ih zaustaviti na ulici. Napojnice nisu uobičajene, ali su taksisti skloni „zadržavanju ostatka“. Taksi usluge u Atini jeftinije su od svih ostalih Evropskih metropola, ali trebate proveriti da li je taksimetar uključen i ispravan. Budite spremni da dodatno platite za prtljag, putovanje do aerodroma kao i za noćnu vožnju – trošak je naveden na engleskom jeziku na cenovniku unutar taksi vozila.

Vožnja po gradu:

Vlada je uložila velike napore u smanjenje prometne gužve i zagađenje Atene. Shema za smanjenje prometnih gužvi je jednostavna: od ponedjeljka ujutro do petka poslepodne parnim danima u mesecu voze automobili čije registarske oznake završavaju parnim brojem, a neparnim danima voze automobili čije registarske oznake završavaju neparnim brojem. Strana vozila su izuzeta iz ovog pravila. Parking u centru grada je vrlo otežan, parkirnih mesta je malo, tako da pauk služba radi stalno. U centru je najveći parking na trgu Kathmonos, ali je najpraktičnije parkirati ispred Olimpijskog stadiona te koristiti podzemnu železnicu – vožnja do centra grada traje 25 minuta.

Iznajmljivanje automobila:Državljani zemalja članica Europske unije trebaju imati vozačku dozvolu svoje zemlje, a svi ostali vozači trebaju da imaju Međunarodnu vozačku dozvolu kako bi mogli da iznajme automobil. Vozači moraju biti stariji od 21 godine. Najveća rent-a-car poduzeća su:

– Avis(tel: 210 322 4951;http://www.avis.gr),

– Budget(tel: 210 921 4771;http://www.budget.gr),

– Europcar(tel: 210 924 8810;http://www.europcar.gr) i

– Hertz(tel: 210 922 0102; http://www.hertz.gr).

Iznajmljivanje skutera i bicikla:

Skuteri su vrlo popularno sredstvo prevoza u Atini, a vožnju bicikla ne preporučujemo. Skutere i bicikle možete iznajmiti kod Rent Moto, Robertou Gali 1, Makrigiani (tel: 210 923 4939;http://www.motorent.gr/).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *